Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor pe termen scurt cu un sfert de punct procentual, ducând rata de referință la un nou interval de 4,50% și 4,75%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2007.

Oficialii Fed au recunoscut în declarația de miercuri că „inflația a scăzut oarecum, dar rămâne ridicată”. Fed nu a mai observat că războiul Rusiei în Ucraina contribuie la presiunea ascendentă asupra inflației, dar a spus că acest conflict contribuie la creșterea incertitudinii globale.

Creșterea ratelor de 25 de puncte de bază marchează o încetinire suplimentară a ritmului de creștere a ratelor Fed, după ce banca Centrală a majorat ratele cu 50 de puncte de bază în decembrie și cu 75 de puncte de bază la fiecare dintre cele patru întâlniri ale sale din iunie până în noiembrie – cea mai rapidă creștere din anii 1980.

Într-o conferință de presă, președintele Fed, Jerome Powell, a fost ceva mai optimist cu privire la perspectivele inflației, spunând: „Putem spune că, pentru prima dată, procesul dezinflaționist a început”.

Jerome Powell a mai spus că nu se așteaptă ca Fed să reducă dobânzile în acest an, așa cum proiectează unii analiști.

„Având în vedere perspectivele noastre, nu vom reduce ratele în acest an, dacă perspectivele noastre nu se vor îndeplini”, a spus președintele Fed.

Fed a remarcat că pentru a determina „amploarea” viitoarelor majorări ale ratelor dobânzilor, în loc de ritm, banca centrală va ține cont de decalajele politicii monetare și de impactul asupra inflației, economiei și piețelor financiare.

Prea americană notează că decizia de miercuri a fost unanimă, toți cei 12 membri ai Comitetului Federal pentru Piața Deschisă votând în favoarea majorării ratei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)