Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a răspuns ieri îngrijorărilor parlamentarilor republicani cu privire la creșterea inflației, reiterându-și punctul de vedere că actuala crestere a prețurilor este temporară.

In discursul susținut în Congresul American, Președintele FED, Jerome Powell, a reiterat faptul că Banca Centrală nu se grăbește cu normalizarea politicii monetare, dat fiind că accelerarea inflației are caracter temporar, precum și faptul că indicatorii din piața forței de muncă nu au revenit la nivelul din perioada pre-pandemie.

Președintele Rezervei Federale, a continuat să atribuie cea mai mare parte a creșterii inflației recente unor factori strâns legați de redeschiderea economică. Acesta a spus că este „foarte, foarte puțin probabil” să se întâmple o repetare a hiperinflatiei din anii 1970, si a reamintit angajamentul FED față de stabilitatea prețurilor. Este de notorietate ca republicanii sustin ca economia se îndrepta spre hiperinflația din acea epocă, când inflația a atins un nivel de peste 10%.

Powell: un astfel de scenariu este „foarte, foarte puțin probabil”

„Credem că ceea ce vedem acum este inflația în anumite categorii de bunuri și servicii care sunt direct afectate de acest eveniment istoric unic pe care niciunul dintre noi nu l-a mai trăit până acum”, declara presdintele FED.

Insa, Jerome Powell, a recunoscut marți că unele presiuni inflaționale sunt mai puternice și mai persistente decât anticipase, deși încă nu sunt la egalitate cu unele dintre cele mai grave episoade pe care SUA le-a văzut istoric.

Sub interogarea grupului special al Camerei, liderul băncii centrale a continuat să atribuie cea mai mare parte a creșterii inflației recente unor factori strâns legați de redeschiderea economică.

Powell a vorbbit de biletele de avion, prețurile la hoteluri și cherestea, împreună cu cererea tot mai mare a consumatorilor.

Presedintele FED a declarat că redresarea economică a SUA are încă nevoie de sprijin. “Avem un drum lung de parcurs”, a declarat acesta. Șeful Fed a angajat banca centrală să facă „tot ce putem pentru a sprijini economia atâta timp cât este nevoie”. Powell a subliniat că piața muncii este încă pe minus cu 7,6 milioane de locuri de muncă, fata d eperioada pre-pandemica.

Powell: Acești factori, cel mai probabil, „ se vor rezolva” în următoarele luni.

„Voi spune că aceste efecte au fost mai mari decât ne-am așteptat și s-ar putea dovedi a fi mai persistente decât ne-am așteptat”, a adăugat el. „Dar datele primite sunt foarte concordante cu opinia că aceștia sunt factori care vor scădea în timp, iar inflația va merge în jos către obiectivele noastre și vom monitoriza cu atenție acest lucru”.

In SUA, inflația generală a prețurilor a crescut cu 5% fata de luna mai a anului trecut, cea mai mare din ultimii 13 ani.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)