Banca Centrală a SUA, FED, trebuie să fie pregătită să răspundă posibilității ca inflația să nu scadă în a doua jumătate a anului viitor, așa cum se așteaptă, a declarat miercuri președintele Rezervei Federale, Jerome Powell.Astfel, în cadrul Congresului American, Powell a reiterat că se va lua în considerare, la următoarea întâlnire, o reducere mai rapidă a programului de cumpărare de obligațiuni al FED, o mișcare considerată precursoare a majorărilor ratelor dobânzilor.

Într-un semnal clar care indică ferm că oficialii Rezervei Federale din SUA se îndreaptă către înăsprirea politicii monetare, șeful instituției, Jerome Powell – care a argumentat luni de zile că avansul inflaționist este cauzat în mare măsură de forțe tranzitorii – a admis în fața parlamentarilor americani că ”este probabil un bun moment să pensionăm acest cuvânt”, potrivit Bloomberg.

Powell, care a fost confirmat recent pentru încă un mandat în fruntea Fed, a admis că inflația se dovedește mai puternică și mai persistentă decât se așteptau, dar și că banca centrală ia în considerarea încheierea programului de achiziție de active (QE) mai repede decât plănuise anterior.

”Pare că Fed vrea să își creeze puțin spațiu de manevră care să le ofere opțiunea de a majora dobânzile cu mult înainte de sfârșitul anului viitor dacă simt că este necesar”, a comentat Brian Coulton, economist-șef Fitch Ratings.

Declarațiile lui Powell au fost interpretate de investitori drept un semnal că banca centrală a celei mai mari economii din lume pregătește terenul pentru majorarea dobânzilor mai devreme decât anticipau anterior, în urmă cu câteva luni, când obiectivul central era încurajarea ocupării.

În urma intervenției șefului Fed în Congres, anticipațiile pieței erau de 50-50 în privința unei majorări de dobânzi până în luna mai 2022 și a unei creșteri de 60 de puncte de bază până la sfârșitul anului viitor.

Citește AICI știrea integral.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)