Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a redus duminică dobânda de politică monetară pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, atingând nivelul zero – în intervalul 0%-0,25%, luând o nouă măsură de urgenţă pentru a ajuta economia în timp ce pandemia de coronavirus escaladează rapid, transmite Reuters.

În timp ce FED a redus rata de dobândă de referință la (0.00%-0.25%) și a lansat noi programe de cumpărare de active pentru contracararea impactului economic al pandemiei, Administrația Trump a declarat starea de urgență și a aprobat un pachet de măsuri, gata să sprijine economia.

”Comitetul va menţine acest interval până când se va asigura că economia a depăşit evenimentele recente şi este pe cale să-șiatingă obiectivele privind ocuparea forței de muncă şi stabilitatea preţurilor”, se arată în comunicatul FED.

A fost o întâlnire de urgenţă deoarece următoarea şedinţă de politică monetară a FED ar fi trebuit să aibă loc pe 17-18 martie.

”Efectele coronavirusului vor apăsa activităţile economice pe termen scurt şi vor exercita riscuri pentru perspectiva economică. În lumina acestor evoluţii, Comitetul de politică monetară a decis să reducă întervalul ţintit”, a explicat Fed într-un comunicat.

Banca Centrală spune că „epidemia de coronavirus a afectat comunităţi, a perturbat activitatea economică din multe ţări, inclusiv Statele Unite”.

În condițiile în care coronavirusul cu propagare rapidă reprezintă o amenințare pentru creșterea economică a SUA, Rezerva Federală a făcut o miscare drastica de reducere a ratelor dobânzilor aproape zero și a alocat bani prin anumite programe pentru a susține economia Statelor Unite.

În afară de reducerea ratei dobânzii de referință cu un punct procentual, Fed a spus că va injecta sume uriașe în economie prin extragerea a cel puțin 500 miliarde de dolari din valori mobiliare și cel puțin 200 USD miliarde de datorii garantate de credite ipotecare „în lunile următoare”.

Donald Trump a felictiat FED pentru scăderea dobanzilor

Președintele Trump, care a criticat vocal măsurile Fed, a lăudat mișcarea băncii centrale și a încercat să-i asigure pe americanii îngrijorați că aprovizionarea cu alimente nu va fi perturbată. După câteva săptămâni de probleme, administrația a promis, din nou, să extindă accesul la teste pentru Covid 19.

“Focarul de coronavirus a afectat comunitățile și a perturbat activitatea economică în multe țări, inclusiv în Statele Unite. De asemenea, condițiile financiare globale au fost afectate în mod semnificativ.

Datele economice disponibile arată că economia Statelor Unite a intrat în această perioadă provocatoare pe o bază puternică.

Câștigurile de locuri de muncă au fost solide, în medie, în ultimele luni, iar rata șomajului a rămas scăzută. Deși cheltuielile gospodăriilor au crescut într-un ritm moderat, investițiile și exporturile au rămas slabe.

Efectele coronavirusului vor avea o pondere asupra activității economice pe termen scurt și vor prezenta riscuri pentru perspectivele economice.

Rezerva Federală este pregătită să utilizeze întreaga sa gamă de instrumente pentru a sprijini fluxul creditării către gospodării și întreprinderi și, astfel, atingând obiectivele privind ocuparea forței de muncă și stabilitatea prețurilor. Comitetul va continua să monitorizeze îndeaproape condițiile pieței și este pregătit să își adapteze planurile, după caz”, se arată în comunicatul de presă al FED.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)