Bancile nu-si pot asuma riscurile de a credita intreprinderile mici si mijlocii daca valoarea colateralului este nula, pentru ca reprezinta in cele mai multe cazuri stocuri si creante, preferand sa sprijine firmele care produc, a declarat presedintele si CEO-ul Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, citat de Mediafax.

“Daca o firma intra in insolventa si banca nu recupereaza niciodata nimic din colateral, cand e vorba de stocuri sau creanta, atunci concluzia este ca la un anumit moment valoarea colateralului, statistic, este zero. Atunci ne plangem de acces la creditare. Va intreb, la IMM-uri, care de obicei nu au decat stocuri si creante, cum putem sa finantam in Romania firmele mici si mijlocii daca demonstram constat ca in ceea ce priveste colateralul acesta nu are nicio valoare?”, a aratat van Groningen la un seminar pe tema managementului riscului organizat la BNR. El a explicat ca din perpectiva clientului nu se intelege ca exista doua categorii de firme in Romania, cele care platesc la timp si cele care nu platesc, iar ultima categorie creste costurile pentru prima.

“Intrebarea mea este cine are nevoie de sprijinul nostru? Eu zic ca cei care produc ar avea nevoie de sprijinul nostru. In realitate, ceea ce facem este exact invers, protejam pe cei care nu produc, nu creeaza valoare in economie. Numai 1% dintre firme ies din insolventa printr-un proces de reorganizare”, a spus CEO-ul Raiffeisen Bank.

Presedintele Raiffeisen Bank apreciaza ca daca Romania doreste investitori pe termen lung sau crestere economica, trebuie sa investeasca in activitati care creeaza valoare.

“Nimeni nu va investi pe termen lung daca nu are un nivel rezonabil de certitudine. Cu cat riscurile care tin de tara sunt mai
mari, cu atat apetitul pentru a investi va fi mai mic sau asteptarea de randament va fi mai mare. Nici unul, nici celalalt nu sunt in interesul tarii. Daca vrem sa avem crestere economica in Romania mai mare si sa ne apropiem de nivelul european, trebuie sa gestionam riscurile interne ale bancilor, dar trebuie sa ne dam seama si de riscurile pe care le avem la nivel national. De aceea trebuie sa crestem nivelul de predictibilitate”, a conchis seful bancii austriece.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)