Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat joi ratingurile UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania si ProCredit Bank Romania, calificativele fiind sustinute de capitalizarea adecvata si pozitia sigura de lichiditate din sistemul bancar romanesc. UniCredit Tiriac Bank are calificativ “BBB” cu perspectiva negativa pentrru imprumuturile in valuta pe termen lung si “F3” pentru cele pe termen scurt.

Banca Transilvania este evaluata cu rating “BB-“, cu perspectiva stabila, pentru finantari in valuta pe termen lung si “B” pentru cele perioada scurta.

In cazul ProCredit Bank Romania, Fitch a confirmat calificativele atat pentru creditele pe termen lung in valuta si lei, cat si pentru cele pe termen scurt in moneda straina si locala, la “BB” cu perspectiva stabila, respectiv la “B”.

Contractia economiei Romaniei in 2009 si 2010, urmata de o perioada de recuperare lenta, a afectat calitatea activelor din sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al Fitch.

In opinia agentiei, rata creditelor neperformante, de 19,5% la sfarsitul lunii aprilie, va continua sa creasca, in pofida unor semnale privind incetinirea acumularii de imprumuturi cu restante la plata si formarii de provizioane.

Fitch considera capitalizarea bancilor romane adecvata si pozitia privind lichiditatea agregata ca sigura. Agentia de rating noteaza ca ia in considerare diferenta dintre regulile de provizionare mai conservatoare ale Bancii Nationale a Romaniei comparativ cu standardele de contabilitate IFRS. Incepand din 2012, toate bancile din Romania raporteaza rezultate financiare conform standardelor internationale IFRS.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)