Agentia de rating Fitch anunță că a revizuit, în scădere, perspectiva ratingului băncilor românești BCR și BRD . Mai exact, deși ratingul rămâne BBB+ în cazul ambelor instituții, perspectiva se înrăutățește, schimbându-se din “Stabil” în “Negativ”.

Potrivit comunicatului de presă emis de Fitch, această revizuire negativă este cauzată de “riscul unor intervenții guvernamentale și mai pronuntațe în sectorul bancar (…) ceea ce ar afecta în mod negativ capacitatea băncilor de a-și îndeplini obligatiile”.

Agentia de rating menționează clar că măsurile adoptate recent au impact negativ asupra băncilor.

“Dintre acestea, cel mai grav impact l-ar putea avea taxa specială pe activele băncilor”, se arată în comunicatul Fitch, făcându-se referire la ceea ce Guvernul a numit “taxa pe lăcomie”.

În plus, agenția de rating Fitch anunță că – în cazul BCR și al Băncii Transilvania (BT) – a stabilit și alti indici (Viability Ratings (VRs) la nivelul ‘bb+’ si UCBRO la nivelul ‘bb’) tot ținând seama de faptul că, pe viitor, profiturile băncilor ar putea scădea pe fondul taxei pe lacomie.

“Oricum, pe termen lung, câștigurile mai mici și capacitatea internă mai scăzută de a genera capital ar putea scădea capacitatea băncilor de a absorbi costurile de creditare în creștere și ar putea limita capacitatea de dezvoltare. Ratingul de viabilitate ar putea scădea dacă se va menține pe termen nelimitat o taxă mare, punitivă (pe lacomie – n.red.) și dacă băncile nu vor putea diminua semnificativ efectul ei, prin strategii de business”, se mai arată în comunicatul de presă remis de Fitch.

Agentia Fitch, cu sedii la New York și Londra, a fost înființată în 1913 și este una dintre cele mai mari din lume, alaturi de Moody’s și Standard & Poor’s.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)