Fitch Ratings a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Garanti Bank Romania pentru datoriile pe termen lung, la nivelul BB+, cu perspectiva stabila, si ratingul datoriilor pe termen scurt, la nivelul B, ca urmare a reducerii calificativelor bancii-mama, Turkiye Garanti Bankasi. Ratingul de sprijin al Garanti Bank a fost revizuit de la nivelul 2 la 3, in timp ce ratingul de viabilitate, de nivel b, nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Decizia Fitch a fost determinata de retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale Garanti Bank sunt sustinute de opinia Fitch ca banca este o subsidiara de importanta strategica pentru TGB.

Garanti Romania imparte cu compania-mama brandul si sistemele IT, iar managerii de varf si membrii board-ului provin din TGB. Fitch considera ca TGB are o motivatie puternica de sustinere a Garanti Bank, avand in vedere integrarea puternica si riscul mare la adresa reputatiei TGB, daca subsidiara ar intra in default.

Perspectiva stabila acordata ratingului datoriilor pe termen lung al Garanti Romania reflecta perspectiva atribuita calificativului TGB.

Ratingurile Garanti Romania sunt influentate de modificarea ratingurilor TGB. Avand in vedere ca ratingul TGB a fost retrogradat recent, este improbabila o imbunatatire a calificativelor, pe termen mediu. In plus, daca Fitch isi va modifica opinia referitoare la capacitatea TGB de sustinere a Garanti Romania, atunci ratingurile diviziei ar putea fi modificate in scadere.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)