Piața neagră ar putea scădea cu 5%, dacă băncile ar crește cu 10% digitalizarea anual, timp de patru ani, a declarat președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, potrivit Agerpres.

“Industria bancară și în Europa și în România are un anumit grad de maturitate. Maturitate în sens de business strategy înseamnă că într-o piață, care cu toate că este concurențială, este foarte greu să inovezi. De ce? Deoarece concurentul foarte rapid va avea inovația ta. Câștigul din inovație, cum este în medicină, medicamentele generaliste și așa mai departe, în bănci nu se regăsește în aceeași valoare. În concluzie, și câștigul financiar din inovație este mai mic. Avantajul competitiv de obicei durează mai puțin într-o industrie matură. (…) Timp de 4 ani dacă reușim să creștem cu 10% digitalizarea, consecutiv în cei patru ani, am putea să reducem măcar cu 5% piața neagră, care s-ar ridică undeva la 29%. Știm aceste cifre, cunoaștem mai bine decât oricine genul acesta de judecată și de acțiuni pe care trebuie să le luăm. Nu ne întoarcem să vorbim și de ziua de astăzi? Ne întoarcem să vedem că mai sunt câteva legi de modificat pentru a avea semnătura electronică?”, a spus Dănescu in cadrul evenimentului “WeLoveDigital.forum”.

El a precizat că băncile sunt foarte reglementate pentru că au impact mare asupra economiei.

“Băncile sunt foarte reglementate de ce? Pentru că sunt foarte mari ca impact asupra economiei. La nivelul Europei, activele bancare sunt de peste 3 ori mai mari decât PIB-ul european. O modificare în acest proces bănesc extraordinar de mare duce și la un impact foarte puternic asupra economiei europene și asupra societății în general. În concluzie, trebuie să fim cât mai mult reglementați. Riscurile pe care le aduc orice fel de blocaje, de fraudă, duc la efecte foarte agile imediate și cu impact la nivelul societății. Oare este o discuție ipocrită chiar și la nivel european care pune pe primul plan agenda digitală europeană, înțelegând concurența între continentul european și cel american sau asiatic, într-un continent unde finanțarea băncilor este făcută în proporție de 75% din finanțarea continentului, comparativ cu America unde ai 25%? Au fost băncile retincente la inovație? Nu. În același timp legislația, riscurile, impactul pe care îl au asupra societății și economiei în general le-au făcut mai conservatoare”, a mai arătat oficialul ARB.

SURSA: Agerpres

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)