Este esențial ca la nivelul sistemului bancar să se vorbească despre creșterea potențialului de creditare a IMM-urilor. În prezent, 40.000 din IMM-uri se finanțează prin bănci, însă e drept că aceste întreprinderi au generat un grad de  neperformanță în perioada crizei de 35%, a spus astăzi Florin Dănescu, președinte executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB),  în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român.

Dănescu a subliniat însă că „sunt foarte multe companii structurate profesional și care trec de pragul indicatorilor la creditare. Noi credem că ar mai fi 40.000 de IMM-uri care pot fi sprijinite să intre în grila de creditare la credite. Știm că acestea pentru puțin nu se califică mai departe, deci efortul trebuie să se îndrepte spre crearea de potențial”.

Președintele executiv al ARB a vorbit și despre importanța creșterii gradului de digitalizare în mediul bancar.

„Sunt câteva legi, concepte, percepții, care, dacă sunt realizate, progresul poate fi uriaș. Agenda digitală înseamnă și semnătură electronică, iar pentru un IMM, de exemplu, înseamnă capacitatea de a nu se deplasa la bancă și de a comunica documente inclusiv juridice de la distanță. Există cazuri de companii în care productivitatea ar fi crescut cu 16% doar dacă ar exista această reformă digitală”.

În ceea ce privește fondurile europene, Dănescu a atras atenția că la nivelul ARB există o comisie specializată, subliniind că persoanele care vor să acceseze aceste fonduri „ar trebui să apeleze mai mult la experiența bancară”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)