Fondul Monetar International (FMI) sustine ca, in acest moment, nu este recomandata o continuare a relaxarii politicii monetare de catre Banca Nationala a Romaniei, fie ca este vorba de reducerea dobanzii de politica monetara fie de diminuarea rezervelor minime obligatorii. “Dobanda de politica monetara se afla la un nivel minim record. Si inflatia se afla la un nivel minim record, dar prognoza BNR, ca si a noastra, arata ca inflatia va creste mai tarziu in acest an, de aceea reducerea dobanzii nu este recomandata”, a declarat, marti, Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania, in cadrul unei teleconferinte.

Ea a spus ca, pe langa factorii interni, BNR ar trebui sa tina cont in deciziile sale si de volatilitatea la nivel global.

In privinta rezervelor minime obligatorii, reprezentantul FMI accepta faptul ca, in Romania, acestea se afla cu mult peste cele din celelalte tari din Uniunea Europeana, dar, din cauza mediului extern, nici reducerea rezervelor nu este recomandata. “intelegem motivatia bancii centrale de a reduce, in timp, rezervele minime obligatorii dar, asa cum am punctat si in raport, reducerea trebuie operata gradual, luand in considerare si mediul extern. De fapt, am inteles ca BNR a tinut, deja, cont de aceste aspecte”, a mai spus Andrea Schaechter.

Banca Nationala a Romaniei a decis, in data de 28 martie 2014, mentinerea dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si a rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele in lei si 18% pentru cele in valuta.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)