Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) estimeaza pentru acest an plati catre banci pentru credite acordate si nerambursate de 23-24 milioane euro, in scadere cu 30% fata de suma achitata in 2011 , evolutia fiind determinata de posibilitatea contragarantarii imprumuturilor. Anul trecut, platile catre banci pentru creditele acordate si nerambursate au totalizat 33 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM. Fata de 2010, aceasta reprezinta o crestere de 14%. “Pentru acest an estimez o scadere a platilor catre banci la 23-24 milioane de euro, pentru ca au aparut contragarantiile”, a spus Saramet. Contragarantiile oferite de Fondul de Contragarantare reprezinta preluarea unei parti din riscul asumat de fondul de garantare.

Pentru acest an, presedintele FNGCIMM estimeaza ca circa 11.000 de IMM-uri vor beneficia de garantia Fondului, fata de circa 10.000 cu un an in urma, valoarea garantiilor acordate urmand sa creasca de la 540 de milioane de euro la 620 de milioane de euro. In ultimii trei ani valoarea platilor efectuate de Fond a urcat de la 16,8 milioane de euro in 2009 la 29,1 milioane in 2010 si 33 milioane euro 2011, cele mai afectate companii fiind cele din comert si industrie. Fondul garanteaza creditele acordate de bancile comerciale in limita a 80% din suma imprumutata.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)