Anul 2017 se anunță anul IMM-urilor, potrivit unei analize făcute de specialiștii Business Teorema, companie specializată în consultanță pentru accesarea fondurilor europene. Astfel, urmează să fie disponibile finanțări atât pentru întreprinderile existente, cât și pentru start-up-urile cu sediul în mediul urban și rural.

„2016 a fost un an cu rezultate modeste în ceea ce privește finanțarea IMM-urilor, singurele apeluri notabile fiind cele adresate microîntreprinderilor și investițiilor non-agricole. Putem remarca, însă, interesul crescut al întreprinzătorilor pentru aceste linii de finanțare, numărul de proiecte depuse fiind foarte mare. Drept urmare, oportunitățile oferite de 2017 pentru IMM-uri sunt o veste bună pentru numărul din ce în ce mai mare de antreprenori interesați de începerea sau dezvoltarea unei afaceri”, spune Ada Popescu, managing partner la Business Teorema.

Antreprenorii care vizează linia adresată microîntreprinderilor din mediul urban, finanțate de Programul Operațional Regional (POR), își pot depune proiectele până la 27 aprilie 2017, cu posibilitatea de a accesa sume între 25.000 și 200.000 de euro, cu o minimă contribuție de 10%.

Specialiștii Business Teorema atrag atenția că, începând cu februarie, se va deschide o nouă linie de finanțare adresată IMM-urilor, valoarea proiectelor fiind între 200.000 și 1.000.000 de euro, cu o contribuție de cel puțin 30%.

De asemenea, martie aduce deschiderea liniei de finanțare destinată incubatoarelor de afaceri, respectiv structurilor gestionate de un administrator, care permit unor start-up-uri să își desfășoară activitățile la comun, împărțindu-și costurile administrative asemenea unui hub.

Programul România Start-Up Plus

2017 va aduce finanțări pentru start-up-uri și în cadrul programului România Start-Up Plus, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Într-o primă fază, în cadrul acestui program vor fi selectați administratorii fondurilor, respectiv intermediarii între autoritățile statului și antreprenori, aceștia depunându-și deja proiectele în 2016.

Antreprenorii selectați vor primi finanțarea în două tranșe de câte 75%, respectiv 25% din valoarea planului de afaceri aprobat. Cea de-a doua tranșă se va acorda numai după ce antreprenorul va face dovada că a obținut venituri în valoare de cel puțin 30% din valoarea proiectului.

Ținta asumată de Guvernul României pentru acest program este de 1.500 de întreprinderi nou-înființate și 2.000 de locuri de muncă create.

Antreprenorii care vizează oportunitățile din mediul rural pot primi o subvenție prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) de 50.000 de euro sau chiar 70.000 de euro în cazul investițiilor în agroturism, cu o contribuție de 0%, fiind admise la finanțare și start-up-uri.

Business Teorema este o companie fondată de patru tineri antreprenori români, care oferă servicii de consultanță pentru accesarea de fonduri prin programe europene și guvernamentale. Compania se poziționează ca un partener al clientului în identificarea celor mai potrivite surse de finanțare disponibile la nivel național și european, pentru dezvoltarea unor idei de afaceri viabile și competitive.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)