Fondurile de pensii din Italia presate să ajute la recapitalizarea băncilor
 
Fondurile de pensii din Italia vor analiza cererea guvernului de la Roma de a participa la un fond de susținere a băncilor, cu câteva zile înainte ca testele de stres să arate că cea de a treia mare bancă din Italia are nevoie urgentă de capital, informează Reuters.
 
Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili. Vineri urmează să fie anunțate rezultatele testelor de stres derulate la nivelul UE, iar analiștii se așteaptă ca aceste teste să arate că Banca Monte dei Paschi, cea de a treia mare bancă din Italia, are nevoie de o recapitalizare.
 
Președintele asociației fondurilor italiene de pensii, ADEPP, Alberto Oliveti, a declarat luni că guvernul italian a cerut membrilor asociației ADEPP să investească în fondul sponsorizat de stat Atlante, care lucrează în prezent cu Banca Monte dei Paschi la vânzarea unor credite neperformante în valoare de miliarde de dolari.
 
“Guvernul a făcut o cerere”, a spus Alberto Oliveti, adăugând că fiecare fond de pensii va lua o decizie în mod independent, după o reuniune a membrilor asociației care va avea loc luni. Alberto Oliveti a refuzat să comenteze informațiile din presă potrivit cărora fondurile de pensii vor contribui cu o sumă totală de 500 de milioane de euro.
 
Potrivit unor surse, banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) este gata să ofere până la 500 milioane de euro fondului Atlante, o sumă similară urmând să vină și de la SGA, o altă entitate controlată de Trezoreria italiană. Cu toate acestea, contribuțiile celor două entități trebuie să fie limitate la o participație minoritară pentru a evita încălcarea prevederilor privind ajutoarele de stat.
 
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)