Analistii Goldman Sachs au comparat fluctuatiile zilnice si lunare a 28 de monede ale unor state dezvoltate sau in curs de dezvoltare de-a lungul a doua perioade de cinci ani, respectiv 2007-2011 si 2012-2016.

Cand vine vorba de “monede safe”, yenul este cel mai sigur dintre toate, potrivit unei analize de corelatie a economistilor Goldman Sachs Group, citata de Bloomberg.

Astfel, yenul japonez este cea mai sigura moneda din lume, iar francul elvetian si dolarul american concureaza pentru locul al doilea, potrivit unei analize efectuate de banca americana Goldman Sachs Group, relateaza Bloomberg. franci

In urma analizei, economistii bancii americane au constatat cea mai consistenta corelatie negativa a yenului fata de bursele globale, preturile petrolului si randamentele titlurilor Trezoreriei americane.

yen”Yenul este cel mai “sigur paradis al monedelor” in perioadele de incertitudini (safe-haven), iar francul elvetian si dolarul american concureaza pentru locul al doilea. La polul opus se afla un numar de monede emergente care concureaza pentru titlul de cea mai riscanta moneda”, se arata in raportul Goldman Sachs.

Raportul citat de Bloomberg mai puncteaza ca atunci cand preturile petrolului cresc, monedele unor exportatori precum Canada, Columbia si Rusia tind sa aiba performante mai bune, iar yenul, dolarul si francul elvetian o evolutie contrara.

Cele mai riscante monede sunt, conform analizei Goldman Sachs, pesoul mexican, randul sud-african si dolarul canadian si cel australian.

Yenul, francul si dolarul au profitat de criza din zona euro. Piata japoneza, mai putin riscanta

Si in nul 2011, yenul japonez a fost desemnala valuta anului, in pofida catastrofei din luna martie, a randamentului nul cat si a interventiilor Bancii Centrale si a deficitului imens, de circa 200% din PIB, reflectat in evolutia celui mai important indice bursier nipon.

Totusi, piata japoneza a fost privita drept una mai putin riscanta decat cea americana sau europeana, urmare a actiunilor de finantare interna a datoriilor si repatrierii capitalului dupa dezastrul natural, crescand astfel cererea pentru yeni.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)