Garanti Romania anunta ca a inregistrat venituri consolidate de 106,9 milioane de euro in 2012, in crestere cu 8% fata de 2011. Anul trecut, valoarea consolidata a activelor Garanti Group Romania s-a situat la 1,8 miliarde de euro.

Toate cele trei institutii non-bancare Garanti au inregistrat profit in 2012: Garanti Credite de Consum – 2,3 milioane de euro (10% crestere de la an la an), Garanti Leasing – 2,3 milioane de euro (aproape dublu fatã de 2011), Garanti Credite Ipotecare – 2,2 milioane de euro (o crestere de 20% de la an la an). in 2013, cele trei companii vor continua sã acorde o atentie sporitã cresterii profiturilor si, in acelasi timp, dezvoltãrii portofoliilor.

In ciuda faptului cã, in 2012, mediul european a influentat performanta generalã a economiilor locale, inclusiv pe cea a sistemelor bancare, veniturile operationale ale Garanti Bank Romania au crescut panã la 81,7 milioane de euro, cu 25% mai mult decat in anul anterior. Profitul inainte de constituirea provizioanelor a fost mai mult decat dublu fatã de 2011, urcand panã la 36,6 milioane de euro. Pentru a lua mãsuri de sigurantã in fata impactului pe care conditiile economice volatile din pietele internationale, cat si cea localã il pot avea, banca a abordat o politicã prudentã si a majorat anticipat in decursul anului 2012 nivelul provizioanelor cu 25 de milioane de euro, ceea ce a determinat o pierdere de 21,6 milioane de euro. Cu toate acestea, Garanti Bank se va concentra pe dezvoltarea pe piata localã, in ianuarie 2013 inregistrand deja rezultate bune si profit.

„Operatiunile Grupului au avut o evolutie foarte bunã in 2012 si am luat mãsuri pentru a asigura o crestere sãnãtoasã pe termen lung, printr-o abordare mai prudentã a riscului. Suntem siguri cã vom avea succes in 2013 si vom fructifica toate oportunitãtile de dezvoltare pe piata localã”, a declarat Ufuk Tandogan, Director General al Garanti Bank Romania.

Performanta peste media pietei a bancii, precum si sprijinul constant pe care il primeste din partea actionarului majoritar, Turkiye Garanti Bankasi, a determinat agentia de evaluare financiara Fitch Ratings sa imbunatateasca ratingul pentru datorii pe termen lung acordat Garanti Bank Romania, la “BBB-” de la „BB+”, cu perspectiva stabila. De altfel, Garanti Bank Romania si-a majorat, la sfarsitul anului trecut, capitalul social cu 20 de milioane de euro prin aport de numerar, investitia de capital totala a Turkiye Garanti Bankasi A.S. (TGB) in dezvoltarea subsidiarei din Romania ajungand la 245,7 milioane de euro.

Anul trecut, portofoliul de credite al bãncii a crescut cu 10% fatã de 2011, panã la 1 miliard de euro, majoritatea fiind credite acordate IMM-urilor. Banca are in continuare o prezentã puternicã pe piata cardurilor, detinand un numãr de 225.000 de carduri de debit si de credit. In 2012, banca si-a extins reteaua de ATM-uri la 240, cea mai extinsã retea de bancomate inteligente din Romania. Numãrul POS-urilor a depãsit 7.400, in timp ce numãrul agentiilor a rãmas constant, la 78.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)