Asociaţia de Plăţi Electronice din România A.P.E.R.O. lucrează în acest moment la extinderea platformei ghiseul.ro pentru a permite utilizatorilor să efectueze plata cu cardul online şi pentru facturi la utilităţi (telefonie mobilă, cablu şi internet, electricitate, gaze, asigurări, etc.), alături de achitarea taxelor şi impozitelor către administraţiile locale. Totodată, este aşteptată şi includerea în cadrul ghiseul.ro a contribuţiilor pe care românii le au de transferat către ANAF.

“Toate acestea vor da un plus de dinamică procesului de digitalizare implementat şi susţinut de industria financiar-bancară, pentru că proiectul ghiseul.ro a căpătat o importanţă colosală la nivel naţional şi este văzut ca vârful de lance pentru tot ce înseamnă digitalizare în România. Motivul este pentru că ghiseul.ro se pliază pe o nevoie atât de acută a românilor de a nu mai sta la acele cozi interminabile pentru a-şi achita taxele şi impozitele”, a declarat George Anghel, Directorul Executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România A.P.E.R.O., în cadrul celei de-a treia ediţii a conferinţei “EU plătesc cu cardul”, organizată de publicaţia online www.BankingNews.ro.

Domnia sa a subliniat faptul că platforma a căpătat de-a lungul timpului  o importanţă majoră pentru întreaga societate, “deşi a pornit greu şi a suferit nenumărate asalturi din toate părţile, fiind pus la îndoială şi provocat din toate punctele de vedere”.

“Iată că după 5 ani, am reuşit la nivelul Asociaţiei de Plăţi Electronice din România împreună cu autorităţile să ajungem la un numitor comun. S-a creat în jurul acestui proiect un pod de colaborare între mediul financiar-bancar şi autorităţile statului, prin care modelul de business caracteristic domeniului de profil a fost înţeles. În acest context, rezultatele din perioada 2015 – 2016 au început să fie mult mai bune. Am reuşit să convergem atât în ceea ce priveşte metodele de lucru, cât şi obiectivele pe care ni le-am propus. Astăzi putem să vorbim despre atragerea unui număr mult mai mare de primării, dar şi deschiderea platformei ghiseul.ro către o serie de alte tipuri de plăţi, cum ar fi utilităţile şi contribuţiile către ANAF”, a precizat oficialul A.P.E.R.O.

În opinia sa, dezvoltarea platformei prin asigurarea realizării plăţilor cu cardul online şi a altor tipuri de taxe va da un plus de dinamică activităţii ghiseul.ro. “Ghiseul.ro se apropie de 100 milioane de lei tranzacţionaţi, dar cifra este mai puţin importantă pentru că primordiale sunt structura şi dinamica care se întâmplă în spatele platformei”, a ţinut să evidenţieze George Anghel.

Asociaţia de Plăţi Electronice din România lucrează în prezent şi la diversificarea modului de autentificare pe platforma ghiseul.ro, implementând alături de varianta obţinerii online a credenţialelor şi posibilitatea de a intra în posesia unei parole prin intermediul telefonului mobil.

“Vizăm introducerea unui mecanism alternativ la plata cu cardul care constă în autentificarea cu ajutorul numărului de telefon şi a CNP-ului. Practic, vorbim despre o parolă dinamică pe care operatorii de telefonie mobilă o vor genera şi o vor trimite pe contul respectiv în aşa fel încât cu buletinul şi cu numărul de telefon un utilizator să îşi poată lua datele de acces. Odată intrat în platformă, acesta va putea folosi orice card bancar să-şi plătească atât debitele către instituţiile locale cât şi către instituţiile centrale ale statului. Introducerea operatorilor de telefonie mobilă nu doar pentru autentificare ci şi pentru plata facturilor va aduce mai multă consistenţă, iar volumele pe ghiseul.ro vor creşte în mod semnificativ”, a explicat Directorul Executiv al A.P.E.R.O.

“Focusul nostru până până în acest moment a fost să ne concentrăm pe elementele structurale şi cele tehnice, să înlăturăm toate blocajele care existau pe platformă. Aşteptările noastre sunt ca în perioada următoare, respectiv ianuarie, februarie şi martie – când activitatea ghiseul.ro atinge intensitatea maximă – să avem aproximativ 70.000 – 80.000 de utilizatori noi autentificaţi”, a mai menţionat George Anghel.

apero

Demersurile pe care Asociaţia de Plăţi Electronice din România le face cu unul dintre operatorii de telefonie mobilă se vor finaliza până la începutul anului viitor. “Facem eforturi în această direcţie pentru a prinde acel punct maxim de utilizare a platformei ghiseul.ro din primele trei luni ale fiecărui an. Prima implementare va fi şi cea care ne va spune care sunt detaliile de care trebuie ţinut cont pe viitor, unde trebuie să ne concentrăm mai mult, însă odată realizată ne aşteptăm ca toţi operatorii de telefonie mobilă sau alte servicii de utilitate publică să adere la această oportunitate”, a conchis oficialul A.P.E.R.O.

Conferința ”EU plătesc cu cardul” este un proiect dezvoltat de publicația online www.bankingnews.ro cu susținerea Asociației Române a Băncilor şi Asociaţiei de Plăţi Electronice din România A.P.E.R.O., în calitate de Parteneri Instituţionali, Banca Românească Membră a Grupului National Bank of Greece şi Alpha Bank România – Parteneri Principali şi Banca Transilvania – Partener, cărora le mulțumim, pe această cale, pentru implicare.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)