Dupa ce au inregistrat tot mai multe plangeri din partea clientilor care s-au simtit abuzati de atitudinea unor banci, ies la iveala, tot mai des, si abuzuri asupra propriilor angajati. Chiar daca au performante, bancherii sunt raportati la BNR cu un “istoric negativ”. Este si cazul preluat de avocatul Gheorghe Piperea pe care il aduce in atentia opiniei publice pentru ca un fost bancher nu-si mai poate gasi un loc de munca din cauza raportarilor la BNR.

“Dupa ce BNR a inchis ochii la abuzurile savarsite de banci impotriva clientilor acestora, BNR accepta acum sa fie complicele bancilor la abuzurile savarsite impotriva angajatilor acestora.

Am preluat recent un caz in care un fost angajat al unei banci a fost pus in situatia de a nu mai putea obtine un loc de munca in sistemul bancar. Aceasta dupa o evolutie profesionala demna de invidiat.

Piedicile in ascensiunea profesionala au aparut dupa ce banca la care fusese angajat a efectuat raportari catre BNR privind conformitatea/neconformitatea cu principiile unei activitati financiar-bancare prudente si sanatoase a activitatii angajatului respectiv.

Se pare ca aceste raportari au fost negative, in ciuda unor rezultate remarcabile la evaluarile profesionale ale angajatului. Mai mult decat atat, aceste raportari au fost efectuate fara o informare prealabila a persoanei in cauza, fara a i se da ocazia sa prezinte un punct de vedere si, bineinteles, fara a se urma procedurile prevazute de legislatia in vigoare. Ca raspuns la solicitarile scrise prin care persoana vizata a dorit sa afle continutul raportarilor, banca „informatoare” a afirmat ca ar fi obligata sa pastreze confidentialitatea raportarilor.

Speranta fireasca a fost aceea de a obtine informatiile in cauza de la BNR. Dar BNR intretine peisajul orwellian afirmand ca informatiile solicitate sunt acoperite de secretul bancar. Aceasta cu toate ca, repet, este vorba despre informatii ce privesc strict raporturile dintre banca angajatoare si fostul angajat al acesteia, iar persoana care doreste sa aflate aceste date este tocmai persoana vizata si prejudiciata de raportari”, informeaza avocatul Piperea.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)