Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a reprosat, vineri, BNR ca nu a prevazut ca va fi criza financiara si in Romania. Ce putem reprosa este ca Banca Nationala nu a stiut ca vine criza in Romania’, a spus Ghetea, in deschiderea conferintei “Noua ordine bancara si relansarea economiei”. Nu stim de ce a abordat presedintele ARB acest mesaj, cand insusi Presedintele Basescu a spus ca “nimeni nu putea anticipa criza din Romania”. Presedintele ARB a dat asigurari insa ca in acest moment sistemul bancar este stabil, dar bancile comerciale nu pot da credite, pentru ca nu exista in piata conditii optime. ‘Criticile potrivit carora bancile stau linistite si crediteaza statul sunt nefondate’, a spus acesta, pe de alta parte, aratand ca bancile comerciale sunt preocupate de ceea ce se intampla in economie.

Mai mult, presedintele Ghetea a explicat de ce sistemul bancar se afla intr-o forma buna: este meritul BNR deoarece a reusit sa mentina un echilibru. Este vorba de aceiasi BNR, care nu a prevazut criza, dar se pare ca s-a repliat pe parcus. “Este un adevar care, din fericire se confirma dupa o perioada de criza, de recesiune. Nu stim daca revine, a revenit criza sau s-a prelungit recesiunea”, a spus oficialul ARB.

Bancile se urmaresc

Acesta a spus ca bancile sunt in prezent foarte atente la concurenta pentru evitarea unor probleme legate de operatiunile curente. “In conformitate cu informatiile pe care le detinem atat de la BNR cat si de la bancile comerciale, bancile se urmaresc unele pe altele. Fiecare banca stie ce fac celelalte banci. Operatiunile intre banci sunt negarantate. Totul este pe incredere. Iar operatiunile sunt de dimensiuni foarte mari. Se plaseaza zeci, cate odata sute de milioane de euro intre banci. Ne urmarim activitatea pentru a sti cat de bune sunt bancile respective. Vorbim in cunostinta de cauza”, a mai spus Ghetea.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)