Bancherii nu sunt “entuziasmati” ca trebuie sa provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile si cele aferente firmelor intrate in insolventa pentru a le scoate din bilant, spune presedintele ARB, Radu Ghetea, care apreciaza ca este un “rau necesar”.

Noi, bancherii, am solicitat Bancii Nationale curatarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discutia ca ar trebui scoase din bilant creditele provizionate in totalitate a plecat de la ARB in urma cu un an jumate. in ultima perioada BNR a adoptat o norma prin care putem sa scoatem din bilanturi creditele neperformate provizionate in totalitate si aditional a venit cu doua recomandari: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile si pentru care n-au inceput procedurile judiciare de executare silita si a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clientilor care au intrat in insolventa”, a declarat marti presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la conferinta ZF Bankers Summit’14.

Ghetea a aratat ca, in conditiile celor doua recomandari, provizioanele inseamna cheltuieli mari si o reducere a profitabilitatii sau chiar intrarea pe pierdere in cazul unor banci, lucru pentru care bancherii nu sunt “incântati”.

“Trebuie sa privim spre viitor, curatarea bilanturilor e un lucru necesar, poti sa imbunatatesti indicatorii de prudentialitate si poti sa te lansezi in creditare mai bine. Deci nu pot sa spun ca exista un entuziasm ca trebuie sa facem acest lucru, dar in opinia mea ca presedinte de banca (al CEC Bank – n.r.) cred ca este un lucru necesar, trebuie sa-l facem”, a spus Ghetea.
in ceea ce priveste CEC Bank, creditele neperformante provizionate integral se ridica la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Procesul de provizionare pentru creditele cu restante mai mari de 360 de zile, care cumuleaza 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie incheiat pâna la sfârsitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate in insolventa pâna la finele lui septembrie.

Presedintele ARB considera ca este mai bine ca bancile sa vânda portofoliile de garantii aferente creditelor neperformante unei firme specializate si sa se concentreze pe activitatea de vânzarea de credite.

“Cred ca bancile ar trebui sa ramâna in zona vânzarii de credite, nu a recuperarii de creante. Scoaterea in afara bilanturilor si vânzarea la pachet a garantiilor este de dorit. Daca dai la o firma care are in obiectul de activitate vânzarea de active, stie mai bine care este piata, trendul, cât sa mai tina niste active pâna le vinde, au oameni specializati, asadar bancile ar trebui sa vânda en-gros catre companiile care au obiect de activitate acest lucru”, a afirmat Ghetea.

in ceea ce priveste provizionarea creditelor neperformante aferente companiilor intrate in insolventa, bancherii discuta cu reprezentantii BNR posibilitatea de a aplica un procent de provizionare diferentiat in functie de durata insolventei, având in vedere ca recuperarea pe acest segment este de sub 10%.

“Daca ne uitam la totalul insolventelor, foarte putine s-au petrecut in primii ani de criza si foarte multe in ultimii ani. Daca ne uitam la acel 10%, trebuie sa vedem din cele intrate in insolventa in fiecare an cât s-a recuperat si sa vedem daca nu cumva ar trebui sa aplicam si acest procent de provizionare diferentiat in functie de vârsta insolventei. Asta este discutia pe care o avem acum cu BNR”, a explicat presedintele ARB.

Ghetea a atras atentia ca soldul creditarii se va reduce in urma curatarii bilanturilor de credite neperformante, fiind necesara inlocuirea acestora cu ceva nou, respectiv cu imprumuturi noi.

“Soldul creditelor va fi diminuat si atunci trebuie sa pui ceva in loc, singura solutie este sa mergem spre creditare. Dupa ce se vor curata aceste bilanturi exista un motiv in plus pentru oferirea de credite, apetitul consumatorilor pentru creditare va creste si pentru ca bilanturile bancilor vor fi curatate, increderea va spori”, a spus Ghetea.El a propus indreptarea atentiei in acest an catre volumul de credite nou acordate in locul soldului de credite, intrucât statisticile ar fi foarte “neplacute”.

“V-as propune sa urmarim volumul de credite nou acordate intr-un an, asa cum facem la CEC. Anul acesta ne-am propus sa avem in jur de 4 miliarde lei crestere numai din credite noi fata de anul trecut, când am avut 3,6 miliarde lei credite noi. Pâna la sfârsitul lunii aprilie am dat la persoane fizice de trei ori mai multe credite fata de primele patru luni ale anului trecut, iar la firme volumul de credite noi a crescut cu 18%, deci exista semne ca si cererea incepe sa-si revina”, a concluzionat Ghetea.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)