Cozile de la ghiseul bancar bancilor formate de romanii dornici sa-si plateasca facturile la utilitati, care aglomerau si perturbau serios activitatea agentiilor, au devenit istorie pentru multe dintre institutiile de credit din Romania. Acum, bancile pun la dispozitia clientilor automate pentru plata facturilor cu numerar si/sau card la utilitati, alimentarea conturilor si achitarea ratelor la credite.

Doua dintre cele mai mari banci locale, BRD si Banca Transilvania, au ales sa schimbe mentalitatea romanilor, mizand pe doua personaje haioase – un robot si un postas – care ofera vestitelor automate de plata o imagine mai calda si prietenoasa, ce confera incredere utilizatorilor.

Robotelul BRD, care a aparut in anul 2007, a preluat peste 60% din volumul facturilor platite cu cash. Conceptul Robotelului BRD, denumit tehnic APT – Advanced Payment Terminals, a fost realizat in proportie de suta la suta de banca franceza. Volumul operatiunilor realizate anual prin intermediul acestui automat este de aproximativ 13 milioane de unitati. BRD are in prezent peste 800 de Robotei, functionalitatile acestor automate acoperind plata facturilor de utilitati utilizand orice card BRD; plata facturilor de utilitati utilizand bancnote; alimentarea contului curent si revolving cu card atasat si interogarea soldului contului curent si revolving prin intermediul oricarui card BRD.

Si Banca Transilvania a apelat la ideea de personificare a automatelor de plata a facturilor. ”Designul automatului de plati este unul prietenos, un postas botezat “Facturel”. Acesta face interactiunea cu automatul de plati mai prietenoasa, iar ideea de postas, ca personaj, provine din legatura directa cu facturile, prin distribuirea lor in cutiile postale”, spun reprezentantii Banca Transilvania.

Institutia de credit de la Cluj dispune de 409 automate de plati Facturel, insa are in plan extinderea retelei. Facturel este un aparat de tip self-service, cu ajutorul caruia pot fi achitate – cu cash sau cu cardul – facturile de utilitati, in mod simplu si comod. In acest sens, Banca Transilvania are conventii cu aproximativ 65 de furnizori de utilitati – atat furnizori cu acoperire nationala, cat si regionala si locala. Automatul este dotat cu cititor de cod de bare care asigura scanarea facturilor si preluarea automata a datelor de identificare ale furnizorului de utilitati, precum si ale persoanei care achita. Acesta ofera inclusiv optiunea de scanare multipla a facturilor si plata cumulata, printr-o singura operatiune.

In primele 8 luni ale acestui an, cu ajutorul lui Facturel, la nivelul intregii retele de unitati Banca Transilvania au fost realizate aproape 7 milioane de tranzactii, pentru plati de facturi. Media este de peste 850.000 de facturi pe luna.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)