Prin contul de internet banking românii vor avea acces la toate datele despre datorii, amenzi, plăţi de taxe şi impozite prin intermediul platformei Ghişeul.ro. Autorităţile au finalizat deja un proiect-pilot în acest sens împreună cu Piraeus Bank şi urmează să încheie parteneriate similare cu restul băncilor.

Până când toate cele 15 bănci vor integra în aplicaţia proprie bazele de date despre taxe, Piraeus Bank se pregătește de lansarea din 10 septembrie. Astfel, clienţii băncilor vor putea plăti taxele și impozitele prin internet banking, fără comisioane.

Piraeus Bank este prima bancă ce a integrat deja în aplicaţia proprie bazele de date despre taxe, impozite şi datorii la FISC ale clienţilor, iar serviciul va fi disponibil din 10 septembrie 2018.

Agenţia de Plăti Electronice (APERO) va încheia parteneriate cu toate băncile din România, astfel încât toţi cei patru milioane de utilizatori de internet banking din ţară să poată plăti taxe şi impozite locale online, prin intermediul platformei gGhişeul.ro, a declarat, marţi, George Anghel, director executiv Asociaţia de Plăţi Electronice din România, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Agerpres.

“Ghişeul.ro are în prezent circa 350.000 de utilizatori activi. În egală măsură, avem în România 12 platforme de internet banking, al căror număr de utilizatori este semnificativ mai mare. Astfel, avem în România cetăţeni cu apetit către zona digitală, către zona de online”, a declarat George Anghel.

“Expunerea informaţiilor din ghişeul.ro în aceste platforme va face ca informaţiile care există în ghişeul.ro să ajungă mai uşor şi în siguranţă la aceşti oameni. În plus, această integrare deschide o altă modalitate de plată. Până acum, la ghişeul.ro se putea plăti doar cu cardul, dar de acum încolo trecem la plata cu ordin de plată, cu zero comision atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţii”, a mai spus reprezentantul Agenţiei de Plăţi Online.

Potrivit acestuia, toate dovezile de plată vor fi stocate în sistemul platformei ghişeul.ro, astfel încât oamenii pot schimba oricând banca fără a pierde aceste informaţii.

“Sunt începute proiecte individuale cu toate băncile, probabil va dura câteva săptămâni sau luni, dar ne dorim să facem cât mai repede această integrare, astfel încât românii, indiferent de ce bancă folosesc, să poată utiliza această aplicaţie”, a precizat seful APERO.

Vicepreşedinte Piraeus Bank, Mădălina Teodorescu, a precizat că, din 10 septembrie, clienţii acestei bănci vor putea plăti taxele prin internet banking, fără comisioane.

“Câteva beneficii: plata taxelor şi impozitelor este simplificată chiar şi pentru cei care nu au cont pe ghişeul.ro, printr-un simplu click pot deschide un cont pe ghişeul.ro fără a fi necesară ieşirea din aplicaţia de internet banking. Nu există comisioane, venim cu comision zero pentru plata taxelor şi impozitelor. Plăţile sunt 100% sigure. Cu trei click-uri, plata a fost realizată”, explică Teodorescu.

Ministrul comunicaţiilor a ținut să precizeze că datele oamenilor vor fi în siguranţă.

Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor: „E pentru prima dată când vom interconecta baze de date din zonă publică cu baze de date din zona privată.”

În luna martie 2011, Asociația de Plăți Electronice din România APERO împreună cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, reprezentat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR), porneau proiectul Ghiseul.ro, prima platforma online pentru plata taxelor și impozitelor cu acoperire națională, parte integrantă a Sistemului Electronic Național.

În Ghişeul.ro, site-ul pe care apar încă din 2016 toate datele despre datorii la primarii şi la ANAF.
Ghiseul.ro, din acest punct de vedere, este primul proiect din România care a reușit să aducă în aceeași interfață grafică și într-un format unitar mai mult de 325 de instituții publice, aparținând atât autorităților publice centrale, cât și locale.

Acestea au 7 milioane de contribuabili. Doar 5% sunt conturi active, adică 351.000 de persoane. În schimb internet bankingul a cucerit peste 4 milioane de clienţi ai băncilor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)