Vesti nu tocmai bune vin din Grecia unde bancile isi pierd directorii, prin demisii, iar presa elena scrie ca ar fi fortate, dar si prin declaratiile explozive venite direct de la noul guvern instalat la Atena. Zona euro se va prabusi daca Grecia va fi obligata sa paraseasca uniunea monetara, declara ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, pentru televiziunea italiana RAI. Mai mult, Grecia zdruncina pietele europene dupa ce a anuntat ca renunta la austeritate, asa cum a declarat in parlament premierul grec. Acesta a anuntat cresteri salariale, fara sa explice provenienta banilor, deoarece s-a renuntat la finantarea externa.

“Zona euro este fragila, este precum construirea unui castel din carti de joc. Daca scoti Grecia, celelalte carti se vor prabusi”, a afirmat Yanis Varoufakis – ministrul de finante, potrivit Reuters.

Ministrul grec de finante considera ca blocul euro se confrunta cu riscurile fragmentarii si “deconstructiei”, daca tarile membre nu constientizeaza faptul ca atat guvernul elen, cat si alte state nu sunt capabile sa plateasca datoria in conditiile actuale.

In acest sens, Varoufakis a cerut respingerea politicilor de austeritate la nivel intregii uniuni monetare si initierea unui nou program de investitii finantat de Banca Europeana pentru Investitii.

“I-as avertiza pe toti cei care iau in considerare scoaterea Greciei din zona euro, pentru ca acest lucru este foarte periculos. Cine va urma dupa noi? Portugalia? Ce se va intampla cand Italia va descoperi ca este este imposibil sa continue regimul de austeritate”, a declarat Varoufakis.

 

Presa din Grecia a anuntat astazi ca Directorul general si presedintele National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia, prezenta in Romania prin Banca Romanesca, intentioneaza sa demisioneze in urmatoarele zile.

Saptamana trecuta, presedintele si directorul general de la Eurobank, prezenta in Romania prin Bancpost, au demisionat si au fost imediat inlocuiti cu alti membri din conducerea bancii.

Intre timp, la Bucuresti, BNR indeamna la calm, anuntand ca “suntem pregatiti pentru orice”

“Suntem pregatiti pentru orice fel de evolutie si in zona, si in Europa. Situatia Greciei ne intereseaza, sa speram ca se va ajunge la o soluite de compromis. Pana acum nu avem reactii negative in ceea ce priveste bancile romanesti cu capital elen. Ele sunt monitorizate de BNR, exact ce va spuneam, cu asta ne ocupam”, a declarat astazi Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de presa cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)