Premierul grec, Alexis Tsipras vrea referendum pentru a decide poporul grec daca accepta sau nu masurile cerute de UE si FMI. “Poporul trebuie sa decida, in afara oricarui santaj. Referendumul va avea loc in 5 iulie” – a afirmat Tsipras, vineri noapte spre sambata intr-o declaratie televizata.
Imediat dupa anuntul facut la ora 1.00, de frica unor decizii care sa le blocheze conturile, grecii s-au incolonat in miezul noptii in fata bancomatelor pentru a-si retrage banii pe care ii au in banci.

 

BankingNews.GR scrie ca elenii asista la momente istorice si anunta ca” SYRIZA pledeaza deschis pentru un NU la referendum”

Tsipras a anuntat un referendum pentru duminica viitoare, asupra textului de acord ce ar putea fi incheiat, astazi, intre Atena si creditorii sai.

Intrebarea propusa poporului grec va fi: “Sunteti de acord cu propunerea creditoriilor / DA sau NU si asta deoarece referendumul nu va fi un „da” sau „nu” spus monedei euro, ci va avea ca obiect acordul ce va fi incheiat cu creditorii. Tsipras a anuntat ca executivului de la Atena i se cere sa accepte masuri de austeritate de nesuportat.

„Cu puțin timp in urma, am convocat o sedința de guvern in care am propus sa ținem un referendum, astfel incât poporul elen sa decida in mod suveran. Propunerea a fost unanim acceptata. Mâine, Parlamentul se va reuni in sedința extraordinara pentru a valida propunerea Consiliului de Ministri de a organiza un referendum duminica viitoare, 5 iulie, cu intrebarea: acceptați sau respingeți planul creditorilor? L-am anunțat deja pe presedintele Republicii despre decizia mea, dar i-am sunat si pe presedintele Franței, pe cancelarul german si pe presedintele Bancii Centrale Europene. Mâine voi cere oficial printr-o scrisoare liderilor Uniunii Europene si instituțiilor o extindere a programului pentru câteva zile, astfel incât poporul sa poata decide liber de presiuni si santaj, asa cum ne cere Constituția si in tradiția democratica a Europei”, a declarat premierul intr-o alocutiune televizata transmisa in direct la ora locala 1:00.

Prima reactie a cancelarului german Angela Merkel a fost clar pentru schimbarea intrebararii la referendum”: sunteti pentru euro sau drahma. DA sau NU

Tsipras a cerut presedintelui BCE, Mario Draghi, sa continue sa sprijine prin ELA sistemul bancar elen. Presa scrie ca déjà au discutat telefonic, iar Draghi a aratat “intelegere si sensibilitate” fata de criza prin care trece Grecia.

Intre timp, degringolada din Grecia continuua. Opozitia cere demisia Guvernului, scrie Ekathimerini

Partid socialist PASOK,a cerut demisia lui Tsipras.”Din moment ce domnul Tsipras nu a reușit să ia decizii responsabile, el ar trebui sa demisioneze si lase cetatenii sa-si decida viitorul prin intermediul alegerilor, afirma liderul PASOK intr-o declaratie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)