Instabilitatea politica din Grecia provoaca adevarate cutremure pe pietele financiare. Moneda europeana a scazut in raport cu dolarul american la cel mai mic nivel din ultimele patru luni. Preşedintele Carolos Papoulias a avertizat asupra efectelor instabilitaţii politice. Potrivit sefului statului, grecii au retras de la banci, intr-o singura zi, circa 800 de milioane de euro, de frica ca tarab se reintoarce la drahma, vechea moneda. Banca centrala a precizat ca inca nu e vorba de panica, dar exista teama ca oricand pot aparea retrageri masive de bani, care ar putea bloca economia.

 

BCE a oprit operatiunile monetare cu unele banci din Grecia. Patru institutii financiare ar fi ajuns insolvabile

Banca Centrala Europeana (BCE) a oprit operatiunile monetare cu unele banci din Grecia, care nu au fost recapitalizate, au declarat miercuri surse din institutia financiara, citate de Reuters. Reprezentantii BCE au refuzat sa comenteze. BCE efectueaza operatiuni de refinantate numai cu bancile solvabile. Fara acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE.

O persoana apropiata situatiei a declarat ca patru banci elene sunt nevoite sa functioneze cu capital negativ. Potrivit regulilor BCE, institutia nu poate oferi lichiditati bancilor aflate intr-o astfel de situatie.

Surse citate de presa olandeza au afirmat ca lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu mai mult de 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.

BCE reduce sutinerea pentru Grecia intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.

Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.

Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)