Banii retrasi din bancile elene in contextul crizei datoriilor au inceput sa revina, treptat, in depozite la institutiile de credit dupa ce rezultatul alegerile parlamentare de duminica a calmat temerile ca tara ar putea parasi zona euro, afirma bancheri din Grecia, citati de Kathimerini. Grecii panicati, care au retras din conturi cate 800 milioane de euro pe zi inaintea alegerilor, au inceput sa aduca inapoi o parte din banii pastrati in propria locuinta, au spus bancherii.

“Hemoragia s-a oprit”, a afirmat un bancher.

Una dintre bancile elene care inainte de alegeri inregistra iesiri de 30 de milioane de euro pe zi, banii ce erau dusi acasa de greci sau pastrati in cutii de valori, a constatat luni o schimbare rapida a trendului.

“Au venit inapoi circa 15 milioane de euro”, a spus bancherul.

Un al treilea bancher a afirmat ca sunt intrari de depozite in sume de pâna la 10.000 de euro, ale grecilor cu economii mici, insa nu au fost aduse inapoi si sume mari, de peste 50.000 de euro.

“Nu am avut retrageri de depozite luni si ne asteptam la aceeasi situatie si marti. Rezultatul alegerilor a ajutat”, a spus bancherul.

Depozitele din banci au scazut constant de la declansarea crizei datoriilor la sfârsitul anului 2009, iar institutiile de credit depind pentru lichiditati de fonduri de la Banca Centrala Europeana si Banca Greciei.

De la inceputul anului 2010, bancile din Grecia au pierdut depozite de 72 de miliarde de euro, circa 30% din total.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)