Grupul Clientilor cu Credite in CHF (G.C.C.C.) organizeaza in data de 14 iunie 2015, orele 15:30-18:30, in Piata Victoriei, un miting prin care protesteaza fata de atitudinea pasiva a clasei politice in problema creditelor acordate in franci elvetieni (CHF), fata de atitudinea partinitoare a BNR-ului pentru a proteja institutiile bancare si, nu in ultimul rand, fata de dezinformarile si abuzurile sistemului bancar impotriva propriilor clienti, anunta liderii pe pagina de Facebook a Grupului.

Daca acum o saptamana evenimentul era incert deoarece liderii grupului se temeau ca nu pot mobiliza debitorii, acum grupul anunta o prezenta de 5.000 de clienti nemultumiti

Debitorii cer o lege a conversiei creditelor din valuta in moneda nationala, acesta fiind, in opinia lor, “singurul act normativ care poate rezolva, pe fond si definitiv, problemele cauzate de cresterea exploziva a valutelor”.

Intr-un comunicat de presa, liderii explica si cum au decurs negocierile cu bancile care au acordat credite in CHF.

“Desi autoritari si reticenti in prima faza, in urma insistentelor noastre, reprezentantii bancilor s-au intalnit cu noi, urmand ca pana la data de 30 iunie 2015, data la care expira mandatul, sa finalizam acest proces, indiferent de rezultatele acestuia. Din pacate, acest proces de negociere a demonstrat inca o data, cu fapte si documente concrete, lipsa de interes a institutiilor bancare de a rezolva criza creditelor in franci elvetieni, criza de aparitia careia sistemul bancar este singurul vinovat. Pana la emiterea acestui comunicat de presa, o singura banca s-a indreptat catre clientii sai cu o oferta decenta, prin care sa isi asume cel putin partial vina acestor credite toxice si care sa le permita clientilor o conversie in conditii rezonabile, care sa nu le devina o condamnare sigura la intrarea in incapacitate de plata.”

Un miting pentru o lege si responsabilizare

“Mitingul organizat de G.C.C.C. are scopul de a atentiona si responsabiliza clasa politica, in totalitatea ei, fara a nominaliza un anumit partid, mai ales in contextul politic actual.

Membrii G.C.C.C. nu sunt dispusi sa accepte in continuare, atitudinea pasiva a clasei politice in privinta rezolvarii situatiilor cu care se confrunta o parte din populatia acestei tari, cetatenii avand doar calitatea de spectatori pentru o perioada de 4 ani, timp in care, din actiunile si activitatile intreprinse de o parte dintre politicieni, nu distingem orientarea catre interesul national, ci doar fraudarea bugetului de stat, legaturi si interese ascunse in vederea obtinerii de foloase necuvenite, arestari, dosare penale, inclusiv mentinerea sub umbrela imunitatii si neincuviintarea arestarii preventive a membrilor Parlamentului Romaniei.

Consideram ca aceasta situatie trebuie sa inceteze imediat si cerem institutiilor publice – Parlament, Guvern, Ministere, Banca Nationala a Romaniei, Presedintie –  sa dea dovada de responsabilitate si implicare in rezolvarea si gestionarea situatiilor nefericite in care se afla clientii bancilor, imprumutati in valuta, din cauza dezinformarii si a lipsei de responsabilitate a sistemului bancar”, se mai spune in comunicatul de presa al G.C.C.C.

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)