De o saptamana de cand cursul francului a explodat, clientii afectati s-au mobilizat pe retelele de socializare. Acum au finalizat o solicitare catre Guvern si au lansat online o petitie pentru denominarea creditelor din valuta in lei. 10.000 de clienti au format pe Facebook “Grupul Clientilor cu Credite in CHF” (GCCC), iar dintre ei peste 8.000 au semnat petitia propusa clientilor nemutumiti.

Grupul solicita Guvernului si Parlamentului adoptarea de urgenta a unui act normativ prin care bancile sa converteasca in lei creditele in valuta la cursul de schimb de la momentul acordarii plus maxim 20%, la o dobanda similara si fara garantii suplimentare.

Grupul Clientilor cu Credite in CHF a depus marti prin reprezentantii sai o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa pentru rezolvarea situatiei generate de aprecierea cursului valutar pentru francul elvetian si euro.

Clientii bancilor cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa fie obligate sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, in cazul in care exista cel putin o diferenta de 20% intre cursul actual si cel din momentul acordarii imprumutului, iar denominarea sa se realizeze la cursul initial apreciat cu maxim 20%.

Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.

“Dorim sa va informam, de asemenea, lansarea unei petitii online care sa sustina si sa legitimeze prezenta cerere ca fiind solicitarea unui grup semnificativ de cetateni romani care doresc solutionarea cat mai rapida a acestei situatii”, se spune in solicitarea transmisa Guvernului, potrivit Mediafax.

Aici poti semna petitia online

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)