Preşedintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunţat, luni seara, că în coaliţia de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plăţii ratelor la bănci.

“Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanţe. În acest moment, datele pe care am reuşit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliţiei – să continuăm să analizăm. (…) Este o amânare a deciziei”, a precizat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar.

“Această măsură a rămas încă în discuţie. Discutăm cu sistemul bancar mai ales în ceea ce priveşte împărţirea cotelor pe această măsură, pentru că (…) amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate şi de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creştere a dobânzilor, ar fi resimţită măsura ne-a făcut să analizăm în continuare cu sistemul bancar pentru a găsi soluţii mai bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru cetăţeni”, a spus el.

Câciu a afirmat că nu se lucrează încă la un proiect de lege.

“O discuţie asupra amânării ratelor ar trebui să vină mai rapid în momentul în care dobânzile au început să se stabilizeze pentru a oferi totuşi o predictibilitate şi celor care iau această decizie”, a precizat ministrul de Finanţe.

Tăcerea este un răspuns când populismul bate realitatea

Reamintim că săptămâna trecută, liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirma că au existat discuții cu mediul bancar care și-a dat acordul pentru reluarea programului privind amânarea la plată a ratelor pentru 12 luni. Însă, așa cum notat atunci, această informație nu a fost comentată de bănci sau BNR, nu a fost confirmată. Cum nu există un acord la nivel european, un moratoriu în actualele condiții ar însemna costuri mari pentru bănci, fiind necesare provizioane consiste.

Marcel Ciolacu: “S-a discutat cu băncile și s-a ajuns la un acord”.

“Există această variantă (n.r. se discută despre amanarea ratelor), luni se va detalia”, spunea Ciolacu în 7 aprilie.

Citește și

Guvernul se pregătește de criză, Marcel Ciolacu anunță că se discută despre amânarea ratelor pentru 10 luni. “S-a discutat cu băncile și s-a ajuns la un acord”

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)