Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, vineri, la Piatra Neamț, că Guvernul va emite săptămâna viitoare o ordonanță de Urgență care va sprijini fermierii în accesarea fondurilor bancare cu dobânzi reduse și garanții din partea statului.

Ministrul a explicat că ordonanța se va adresa doar fermierilor care doresc să cumpere teren, să folosească creditele ca un capital de lucru sau pentru investiții.

‘Într-un plafon de până la 3 milioane euro, statul vine cu garanții de până la 80 la sută din garanțiile cerute de bancă. În cazul cumpărărilor de terenuri, diferența de 20 la sută o reprezintă terenurile cumpărate. Vor fi condiții facile de împrumut cu până la 2 la sută dobândă peste ROBOR și comisionul de garantare scăzut de la 3,8 până la 2. Acest act normativ a fost discutat cu băncile, au fost invitate 10 bănci la minister și am discutat personal cu reprezentanții acestora care au apreciat acest act normativ și au fost de acord, urmând să facem convențiile necesare cu Fondul de Garantare și băncile, pentru operaționalizare’, a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a amintit și de ordinul prin care au fost stabilite convenții între Agențiile de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) și bănci, pentru acordarea de credite pentru lucrări. Totodată, Petre Daea a explicat deschiderea băncilor către astfel de credite prin faptul că Ministerul Agriculturii rulează, prin instituțiile bancare, peste 3,2 miliarde de euro anual.

‘Am semnat un ordin de ministru pentru a putea exista convenții între APIA și bănci, în condițiile în care unii fermieri doresc mai repede să facă lucrările și au nevoie de bani, să folosească adeverințele, tot cu o dobândă de maxim 2 la sută peste ROBOR. Cum au fost băncile deschise la un asemenea obiectiv? Explicația este simplă. Băncile sunt într-o relație corectă cu fermierii, prin aceste bănci vin sumele de la bugetul statului și din fondurile europene, care nu sunt puține în România, peste 3,2 miliarde euro. Și băncile au interesul firesc să fie în acest cuplaj de interese către fermier în condițiile în care este o asemenea sumă în joc’, a mai spus ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, la Piatra Neamț, la Conferința interjudețeană pentru agricultură Neamț — Bacău, organizată de Clubul Fermierilor AGRALIM.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)