Guvernul nu va mai acorda garanții pentru Prima Casă, ci doar realocări, în iulie. La întâlnirea din 13 iunie dintre Ministerul Finanțelor și reprezentanții băncilor din programul Prima Casă, care se plâng de faptul că fondurile suplimentare au ajuns doar pentru maximum 25% din dosarele deja depuse, statul s-a arătat nemulțumit de faptul că programul a stimulat prețurile apartamentelor mici din blocurile vechi și că, “așa cum este gândit acum, și-a cam atins scopul”, potrivit Economica.net.

Potrivit surselor BankingNews.ro, Guvernul le-a transmis băncilor ca se gândește să renunțe la Program. Sunt bănci care oricum nu mai acordă credite Prima Casă, așa că Programul nu-și mai are rostul.

Dacă Guvernul decide să renunțe la Program, clienții vor fi nevoiti să acceseze credite ipotecare cu avansuri mărite, între 20 și 35%, ca urmare a legii dării în plată.

“Prima Casă așa cum arată el în momentul actual și-a cam atins scopul. Statisticile din ultimele trei luni arată o majorare de 10% a preţurilor pentru apartamentele care costă între 40.000 și 50.000 de euro și care implicit se încadrează în programul Prima Casă. Poate că nu trebuie să încurajăm tranzacțiile cu imobile vechi“, au spus reprezentanții ministerului, arătând că nu e firesc să crească prețul imobilelor cu o suprafață foarte mică, mai scrie Economica.net

FNGCIMM a încercat să aplaneze lucrurile spunând că este posibilă doar o realocare de fonduri

“Avem o serie de bănci, care, din nu știm ce motiv, se tem să mai dea credite, şi au rămas cu ceva bani din plafonul pentru Prima Casă. Așa că putem lua de la Bancpost, Raiffeisen Bank, Leumi Bank și alte două trei bănci micuțe și redistribui la celelalte bănci la care plafoanele au fost epuizate iar dosarele aprobate așteaptă încă finanțarea”, au spus reprezenntanții FNGCIMM, citați de Economica.net.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)