Guvernul elen a aprobat recapitalizarea cu un total de 18 miliarde euro a celor mai mari patru banci grecesti. National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha si Piraeus vor primi suma de recapitalizare, iar un oficial de la Atena a declarat pentru Reuters ca institutiile ar putea primi banii inca de miercuri.

Bancile grecesti au nevoie de infuziile de capital pentru a putea recastiga accesul la operatiunile de finantare ale Bancii Centrale Europene (BCE), care a oprit saptamana trecuta tranzactiile cu unele institutii de credit elene pentru ca nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile.

Pierderile uriase inregistrate in martie, in urma acordului de restructurare partiala a datoriilor Greciei, au epuizat aproape in totalitate capitalul bancilor elene, iar autoritatile se grabesc sa finalizeze recapitalizarea, prin fondul grec de stabilitate bancara, institutie punte care ar trebui sa ajute institutiile de credit sa supravietuiasca crizei.

Fondul Elen de Stabilitate financiara a anuntat ca a aprobat distribuirea fondurilor, care vor lua forma unor titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF).

Institutia de la Atena a precizat ca va prezenta miercuri bancilor acordul, iar un oficial al fondului a adaugat ca banii vor putea fi trasi imediat dupa semnarea contractului.

Recapitalizarea bancilor elene este o portiune vitala a acordului de finantare externa de 130 miliarde euro incheiat de Grecia in martie cu UE si FMI pentru a evita falimentul.

Implementarea acordului este insa pusa sub semnul intrebarii de rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare.

Detaliile planului de recapitalizare de 50 miliarde euro pentru bancile elene nu au fost inca stabilite, din cauza impasului politic. Astfel, autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie temporara pentru a mentine pe linia de plutire cele mai mari patru banci din tara pana la formarea unui nou guvern cu majoritate parlamentara, capabil sa finalizeze procesul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)