Directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), Herbert Stepic, a demisionat vineri pentru a proteja a doua mare banca din Austria de publicitatea negativa cauzata de anuntul autoritatile referitor la investigarea investitiilor facute de Stepic prin intermediul unor conturi offshore, transmite Reuters.

Herbert Stepic, 66 de ani, a negat acuzatiile ca ar fi utilizat doua companii din Caraibe si Asia pentru a cumpara apartamente in Singapore in 2006 si 2008 si a declarat ca a decis sa demisioneze din loialitate fata de Raiffeisen.

‘Tinand cont de informatiile din presa, am devenit rapid constient ca, in ciuda faptelor, are loc o dezbatere care ameninta sa afecteze masiv banca’, a declarat la o conferinta de presa Herbert Stepic, unul dintre cei mai importanti bancheri din Austria.

Consiliul de supervizare al RBI inca trebuie sa accepte demisia lui Stepic, dar soarta lui pare pecetluita iar oficialii spun ca o decizie oficiala va fi anuntata in urmatoarele zile.

Stepic a afirmat ca nu trebuia sa anunte Raiffeisen sau autoritatile de reglementare in legatura cu cele trei apartamente din Singapore cumparate prin intermediul unor ‘companii de proiect’ infiintate cu ajutorul bancii elvetiene UBS in Insulele Virgine Britanice si in Hong Kong.

Aceste tranzactii sunt cercetate de Banca Centrala a Austriei, Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Austria (FMA) si de Raiffeisen, care a anuntat ca va verifica daca tranzactiile efectuate de Stepic incalca legislatia bancara din Austria si normele interne de la Raiffeisen.

‘Dupa cum observ, aceste tranzactii au fost realizate in sfera privata a lui Stepic, dar acum avem sentimente diferite privind aceste afaceri fata de ce aveam in urma cu 10-15 ani’, a declarat Wilhlem Rasinger, presedintele Asociatiei actionarilor austrieci.

Dupa aflarea investitiilor facute de Stepic, actiunile Raiffeisen au scazut la bursa de la Viena cu 3,6%, dar vineri la pranz declinul s-a atenuat, la 1,9%.

Aceasta nu este prima ancheta asupra investitiilor facute de Stepic. FMA tocmai a incheiat o investigatie asupra unor tranzactii cu terenuri in Serbia efectuate de directorul RBI dupa ce a descoperit ca Stepic nu mai este implicat in acest proiect.

Herbert Stepic s-a alaturat Raiffeisen in 1973 si intre timp a devenit principalul arhitect al extinderii Raiffeisen in Europa Centrala si de Est unde in prezent grupul austriac este a doua mare banca. Analistul Erste Group, Guenter Hohberger, a apreciat ca daca Raiffeisen va accepta demisia lui Stepic va fi greu sa gaseasca un inlocuitor. ‘Nu cred ca banca isi va abandona strategia, operatiunile din Europa Centrala si de Est sunt afacerile sale de baza. intrebarea este cine le va finaliza? Probabil nu este nimeni cu experienta sa’, a apreciat Hohberger.

In luna aprilie a acestui an, Stepic a decis sa returneze doua milioane de euro  din pachetul salarial pe 2012, explicand ca s-a simtit obligat sa-si reduca singur remuneratia pe care a considerat-o prea mare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)