Juramantul lui Hippocrate, rostit si asumat de toti doctorii, cuprinde indatoririle morale ale unui medic in exercitarea profesiunii sale. Cunoscutul angajament ar putea fi adaptat si persoanelor care aleg sa urmeze o cariera in domeniul bancar.

”Juramantul lui Hippocrate” pentru bancheri nu este o gluma, ci este o propunere cat se poate de serioasa facuta de asociatiile de protectie a consumatorilor si profesionistii mediului academic din Spania, care au alcatuit un decalog pentru industria bancara. Una dintre cele zece porunci pe care breasla bancherilor ar trebuie sa le respecte presupune instituirea unui juramant pe care sa si-l asume orice functionar bancar.

Publicatia spaniola ”Expansion” anunta ca cea mai interesanta propunere cuprinsa in decalogul domeniului financiar este ca bancherii sa rosteasca ”Juramantul lui Hippocrate” adaptat meseriei de profil, prin care acestia isi iau angajamentul ca vor lucra numai in folosul clientilor si vor apara interesele acestora.

”Ca bancile si-au pierdut increderea opiniei publice din cauza abuzurilor comise de unele banci inaintea si in timpul crizei financiare este un fapt recunoscut de majoritatea bancherilor. Mai multe asociatii de consumatori si specialisti din mediul academic au lansat un decalog pe care, in opinia lor, bancile ar trebui sa-l urmeze si sa-l respecte pentru a restabili increderea. Cea mai socanta propunere cuprinsa in decalog este ca bancherii sa rosteasca un juramant al lui Hippocrate, prin care promit ca activitatea lor sa apere si sa nu dauneze intereselor clientilor”, precizeaza www.expansion.com.

Promotorul initiativei de a concepe o lista cu zece porunci valabile pentru industria bancara este Fernando Zunzunegui, profesor de drept pentru Piata Financiara, care a fost ajutat de reprezentantii a doua asociatii pentru drepturile consumatorilor.

In afara ”Juramantului lui Hippocrate”, decalogul pentru schimbarea culturii bancare face referire la responsabilitatea sociala, educatia financiara, etica de buna guvernanta, concentrarea bancara si posibilitatea asigurarii unei consultante independete si calificate pentru produsele bancare cu risc ridicat, etc.

Amanunte despre decalogul bancherilor sunt disponibile la www.expansion.com.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)