Profiturile HSBC au scăzut în prima jumătate a anului, deoarece cea mai mare bancă din Europa a fost afectată de inchiderea impusă de pandemie, dar și de scăderea dobânzilor.

Profiturile înainte de impozitare au scăzut la 4,3 miliarde de dolari, cu aproape două treimi mai mici decât aceeasi perioadă din 2019, în timp ce operațiunile sale europene au scăzut și au înregistrat o pierdere de 3,1 miliarde de dolari.

Banca și-a mărit valoarea estimată a creditelor neperformante până la 5,3 miliarde de lire sterline (6,9 miliarde de dolari) , o creștere de șase ori a provizioanelor față de anul trecut, întrucât criza economică a afectat puternic capacitatea clienților de a rambursa împrumuturile.

Noel Quinn, directorul executiv al HSBC, a declarat: „În prima noastră jumătate de an performanța a fost afectată de pandemia Covid-19, scăderea ratelor dobânzilor, creșterea riscului geopolitic și creșterea nivelului de volatilitate a pieței.”

Reducerile ratei dobânzii de către băncile centrale care doresc să stimuleze economiile în timpul pandemiei au acumulat o presiune suplimentară asupra HSBC. Marja sa netă de dobândă – a scăzut cu 0,21% la 1,33%, în trimestrul II.

HSBC a fost afectată și de tensiunile politice dintre China și Occident. Banca are sediul în Marea Britanie, dar realizează cea mai mare parte a profiturilor sale în Asia – iar sucursala de aici a adus un profit de doar 7,4 miliarde de dolari, în primele 6 luni.

Banca a fost puternic criticată pentru susținerea unei noi legi draconice de securitate introdusă în Hong Kong de guvernul chinez. Legea incriminează mișcările antiguvernamentale și introduce pedepse pe viață sau condamnări pe termen lung la infracțiunile de securitate națională definite vag.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)