ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, va creşte la 3 – 3,5% în perioada următoare, având în vedere că inflaţia pentru luna februarie a ajuns la 4,7%, a declarat, joi, Iancu Guda, services director Coface România şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

“Să nu vă mire că o să crească ROBOR la peste 3%. Spuneam şi în august anul trecut, când era 1%, că o să sară de pragul de 2% în maximum trei luni şi mulţi m-au întrebat: de ce spui asta, că induci panică, ai o voce, preşedintele analiştilor financiari-bancari din România. Ce înseamnă ROBOR la 3 luni? Rata medie la care se finanţează băncile bănci între ele. Şi credeţi că se finanţează la o dobândă mai mică decât rata inflaţiei? Pentru că efectul acesta inflaţionist este relativ sezonier, nu o să intru în detalii, văd ROBOR la trei luni la 3 – 3,5%”, a arătat Guda, citat de Agerpres.ro

Prezent la un eveniment pe tema soluţiilor de recuperare a creanţelor, mesajul lui Guda către antreprenori a fost să nu investească în timpul unei creşteri economice accelerate, deoarece, inevitabil, urmează decăderea.

“Este o problemă în această perioadă de creştere accelerată şi anume: te uiţi în jur şi vezi creşteri, ceea ce îţi poate induce planificarea unei strategii optimiste, investeşti când activele sunt supraevaluate, dobânzile sunt la un nivel ridicat, pentru că în general politica monetară încearcă să stabilizeze, să tempereze creşterea economică mult peste potenţial, pentru a suprima presiunile inflaţioniste. Piaţa este în creştere, investiţiile sunt scumpe, efectul de turmă înseamnă că mulţi investesc în acelaşi timp odată cu tine, dar nu eşti conştient de asta. Crezi că doar tu ai observat oportunitatea dintr-un sector? Profiturile mari sunt vizibile şi mulţi ştiu. Iar tu crezi că gândeşti un plan de afaceri pe cererea actuală, care crezi că va creşte, dar ghici ce? Şi oferta va creşte, pentru că şi alţii se înfiinţează odată cu tine. Şi ce te aşteaptă? Te aşteaptă încetiniri şi recesiune”, a arătat el.

Potrivit lui Guda, cei mai deştepţi fac investiţii în perioada de minim şi relansare timpurie, pentru că atunci nu mai există efectul de turmă, încrederea dispare şi sunt puţini care riscă, dobânzile sunt foarte joase, ca să împingă economia în sus, activele sunt subevaluate şi ieftine. “Şi ce te aşteaptă? Creşteri!”, susţine expertul Coface.

El a exemplificat: “Dacă vă uitaţi la firmele înfiinţate în 2007-2008, doar 40% mai există astăzi. Din cele înfiinţate în 2009-2010, 60% mai sunt în funcţiune astăzi. Totodată, cele înfiinţate în perioada de minim şi de relansare timpurie, adică anul 2013, 75% sunt în funcţiune. În 2017 avem din nou 100.000 de companii înfiinţate. Eu cred că suntem deja în perioada de încetinire”.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat acum două zile că rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2018 a urcat la 4,72%.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)