Arestarea lui Ilie Carabulea, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Carpatica, nu afecteaza activitatea bancii, care este condusa de bancheri cu experienta, afirma directorul Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza, precizand ca banca centrala nu i-a suspendat lui Carabulea dreptul de vot. „Cu acoperire de 100%, putem spune ca activitatea bancii nu este afectata. Ilie Carabulea nu a fost niciodata implicat in conducerea executiva a bancii. El a fost presedintele Consiliului de Supraveghere, functie din care deja si-a dat demisia. In locul lui, Consiliul de Supraveghere a ales pe unul dintre membrii sai, avizat de BNR, profesorul universitar Nicolae Petria, om cu o reputatie exemplara si cu o indelungata experienta bancara, lucrand inclusiv in Banca Nationala. Totodata, conducerea executiva a bancii este asigurata de doi profesionisti foarte competenti si cu o buna reputatie si indelungata experienta bancara, directorul general Nicolae Surdu si directorul general adjunct George Ciobanasu. Competenta lor este dovedita si de cifrele bune inregistrate de banca”, a punctat directorul Directiei de Supraveghere din banca centrala, citat de Income.ro

Potrivit lui Nicolae Cinteza, banca este solida, iar solvabilitatea curenta, de 11,3%, este cu 3,3 puncte procentuale mai mare decat solvabilitatea minima reglementata, de 8%. In acelasi timp, Carpatica are al 14-lea profit ca marime raportat pe primul trimestru. Banca are si o lichiditate foarte buna si rezerve la BNR care oricand pot fi accesate. In jur de 25% din active sunt reprezentate de titlurile de stat.

Adrian Vasilescu: Ar fi o mare nesabuinta ca deponentii sa-si retraga banii

La randul sau, consilierul guvernatorul BNR, Adrian Vasilescu, atrage atentia ca ar fi o mare greaseala ca deponentii sa-si retraga economiile. „Pe langa faptul ca banca este solida, este lichida, are titluri de stat in activele sale, depozitele clientilor sunt asigurate pana la 100.000 de euro/banca/depunere. Ca atare nu exista niciun risc pentru acesti bani. Ar fi o mare nesabuinta ca banii sa fie retrasi”, a precizat consilierul guvernatorului.

In acelasi context, Adrian Vasilescu spune ca, in cazul Carabulea, condamnarea pentru dare de mita si cumparare de influenta, nu are vreo legatura cu nici cu activitatea si averea bancii si nici nici cu averea lui Carabulea, care ramane intacta. Despre masurile BNR citesti pe http:www.incomemagazine.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)