Cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest, a demarat vineri, la ora 10:00 şi, cu acest program, se intră în etapa a doua, cea de repornire a economiei, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

“Azi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest. Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a spus ministrul Finanţelor, vineri, la Palatul Victoria.

Dacă până acum programul permitea companiilor o finanțare maximă de 200.000 de euro, acum Comisia Europana ne acorda această facilitate de 800.000 de euro pentru fiecare companie.

El a subliniat că, faţă de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, ci se adresează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.

“Este un program ce poate fi accesat tot timpul anului, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem repornirea economiei. IMM Invest, alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele două măsuri pe care le luam pentru a reporni economia”, a precizat Cîţu.

Potrivit sursei citate, plafonul de garantare în cadrul acestui program este de 15 miliarde lei şi este o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinaţie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.

“Calculele noastre arată că avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei în economie şi în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă”, a menţionat şeful de la Finanţe.

Cîţu susţine că înregistrarea pe platforma imminvest.ro este foartă simplă ” pentru că a verificat personal”, precizând că se completează un formular, iar ulterior informaţiile sunt trimise către banca pe care a solicitat-o fiecare client. Dacă un client a fost refuzat de o bancă există posibilitatea să încerce la o altă bancă, spune ministrul Finanţelor.

Programul IMM INVEST – dobândă subvenționată 100% de Guvern (până la 31 decembrie 2020) și zero comisioane bancare

“Nu există comisioane. Comisioanele şi dobânzile sunt suportate de Guvernul României. O altă diferenţă faţă de ce s-a întâmplat până acum şi de aceea spuneam că este cel mai important program din ultimii 30 de ani. Până acum suma pe care puteam să o acordăm pe companie prin astfel de programe aprobate de Comisia Europeană era de maximum 200.000 de euro. Prin acest program este pentru prima oară când Comisia Europeană ne-a acordat şi putem să dăm această facilitate pentru o sumă de 800.000 de euro pe companie. Ceea ce este o diferenţă enormă şi arată clar că este un program care doreşte să repornească încă de pe acum economia”, a subliniat Florin Cîţu.

De asemenea, el a mai spus că nu există un termen limită şi nici nu se aplică regula primul venit – primul servit. Programul se va derula pe tot parcursul anului până la 31 decembrie, iar dacă va fi nevoie plafonul va fi suplimentat, în funcţie de evoluţia acestuia.

20 de bănci și-au manifestat interesul pentru IMM INVEST

Plafonul IMM INVEST România, în valoare de 15 miliarde de lei, a fost subscris de finanțatori în proporție de 120,5%, potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Până în acest moment, un număr de 20 bănci și-au manifestat intenția de a semna convenții de garantare cu Fondul.

Printre băncile care și-au anunțat intenția publică de a adera în program regăsim Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Banca Românească, OTP Bank.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)