Numarul IMM-urilor care au apelat la finantarea activitatilor economice prin leasing si credite bancare a crescut cu peste 60%, respectiv aproape 10% in 2015, fata de anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Analizele efectuate pe baza chestionarii a 1.375 de intreprinzatori in martie-aprilie 2015 si 1469 in martie-aprilie 2014 au asigurat fundamentul informational  al  concluziilor  si propunerilor urmatoare privind finantarea IMM-urilor.

Principalele modalitati de finantare in 2015 au fost: 82,04% dintre firme – autofinantare, 24,58% – credite bancare, 18,33% – credit furnizor, 3,85% – leasing, 1,82% – fonduri nerambursabile, 1,53% – imprumuturi de la institutii financiare specializate si 1,45% – credit client.

Comparativ cu rezultatele din 2014, se pot observa o serie de modificari, si anume: cresterea IMM-urilor care au apelat la finantarea activitatilor economice prin leasing (63,14%), credite bancare (9,59%), precum si diminuari in randul intreprinzatorilor care au optat pentru autofinantare  (10,36%) si neplata facturilor firmei de la furnizori (80,59%).

Principalele destinatii ale necesarului de finantare din IMM-uri 

IMM-urile au finantat cu prioritate capitalul de lucru (58,33%), investitiile (35,35%), crearea de locuri de munca (8,80%) si proiectele inovative si de cercetare (2,84%). In comparatie cu rezultatele de anul trecut, se constata o diminuare in ceea ce priveste ponderea principalelor destinatii ale necesarului de finantare: proiecte inovative si de cercetare (12,62%), investitii  (16,59%) si capital de lucru  (12,34%).

In schimb a crescut nevoia de finantare pentru crearea locurilor de munca (62,36%). Pe langa cele 2 masuri formulate pentru imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare ( stimularea finantarii afacerilor prin instrumente alternative si cresterea transparentei si diminuarea birocratiei in sectorul bancar), CNIPMMR solicita factorilor politici, organismelor guvernamentale si bancare  implicate in finantarile IMM-urilor, sa treaca la operationalizarea  propunerilor prezentate, manifestandu-si disponibilitatea de a colabora in acest scop.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)