În luna octombrie 2018, guvernul va împrumuta de pe piața internă 4,7 mld. lei (1 mld. euro). “Ai deficit, te finanțezi” afirmă Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovoci, în direct la Digi24.
 
Întrebat despre efectele din piața bancară, ministrul nu crede că măsura va avea efecte. Teodorovici însă recunoaște că nu există un studiu de impact asupra pieței. Ministrul Finanțelor Teodorovici a evitat elegant să clarifice destinația acestor sume.
 
Potrivit analiștilor, e nevoie de acești bani pentru a rostogoli vechile datorii şi pentru a finanţa deficitul bugetar.
 
Însă, un împrumut atât de mare va afecta negreșit piața dobânzilor în lei. Doar o implicare a BNR va ajuta piața, și implicit clienții, ca dobânda ROBOR să nu scape de sub control.
 
Mai exact, un împrumut amplu pe piață fără o compensare de lichiditate are toate șansele de a pune presiune pe creșterea  dobânzii interbancare. 
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)