Majoritatea persoanelor care doresc sa obtina un credit ipotecar considera timpul de acordare a creditului ca fiind un factor determinant  in luarea acestei decizii.  Procesul de acordare a unui credit ipotecar este unul complex. Cu toate acestea, suma dorita poate intra in contul dumneavoastra in doar 7 zile daca aveti toate documentele pregatite.

Considerand ca “moment zero”, momentul in care documentele necesare in vederea obtinerii unui credit ipotecar sunt complete si  sunt transmise consilierului de credite, procedura interna Verida Credit prevede acordarea creditului in doar 7 zile.  Altfel spus,  in maximum 48 de ore se emite preaprobarea financiara si scrisoarea de oferta in format European. Pasul urmator il reprezinta  verificarea din punct de vedere juridic a imobilului ce va fi cumparat, in cazul creditului de achizitie,  sau a imobilului adus  in garantie, pentru creditul de nevoi personale cu ipoteca. In urmatoarele 2 zile se efectueaza evaluarea imobilului, se emite aprobarea finala cu mentionarea tuturor datelor legate de tranzactie (pretul de vanzare-cumparare, datele de identificare ale persoanelor care semneaza contractele de credit, vanzare-cumparare si ipoteca, dar si  alte clauze contractuale stabilite de parti). Ulterior  se solicita  notarului agreat Verida Credit care va autentifica contractele, inceperea procedurii de emitere a extrasului de autentificare de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, proces care dureaza 2-3 zile. Prin urmare in a 7 a zi este posibila semnarea tuturor documentelor, iar suma creditului este  virata in contul vanzatorului sau al clientului in functie de tipul creditului obtinut.

Fata de aceasta situatie de normalitate procedurala,  pot interveni intarzieri datorate oricarei parti implicate in procesul de creditare, astfel:
* Inainte de “momentul zero”, la completarea adeverintelor de venit, pot exista intarzieri de pana la 2-3 saptamani in cazul in care clientul realizeaza venituri in strainatate, vase de croaziera, iar completarea acestora presupune o corespondenta externa.
* Daca inca nu este identificat imobilul, este important de mentionat faptul ca scrisoarea de oferta emisa de Verida Credit este valabila 30 de zile. Practic, clientul isi poate  cauta o locuinta ca si cum ar avea suma respectiva in buzunar, scrisoarea de oferta certificand acest lucru. Acest aspect constituie un mare avantaj, clientul stiind de la bun inceput suma pe care conteaza atunci cand cauta o locuinta.
* Uneori ne putem confrunta cu neclaritati privind actele de stare civila ale clientilor sau/si ale vanzatorilor (carti de identitate expirate sau foarte aproape de data expirarii, persoane divortate, dar fara hotarari definitive, etc) ce conduc la prelungirea procesului de creditare in vederea clarificarii.
* Putem discuta si despre neconcordante sau documente incomplete ale imobilului ce va fi cumparat prin credit ipotecar (lipsa documentatiei cadastrale si de intabulare, diferente intre actele cadastrale si realitatea din teren, lipsa actelor de succesiune, etc). Toate acestea necesita prelungirea procesului pana la clarificarea si intrarea in perfecta legalitate a documentelor imobilului.
* Solicitarea in mod expres a uneia dintre parti de a semna contractele la un notar anume, neagreat in prealabil de Verida Credit, presupune virarea creditului in contul vanzatorului abia dupa inscrierea ipotecii in favoarea Verida Credit in Cartea Funciara, adica dupa 3-5 zile lucratoare.
* Daca odata cu achizitia imobilului se realizeaza si inchiderea sau  refinantarea altor credite ale clientilor si/sau vanzatorilor,  este necesara obtinerea  in prealabil a acordurilor de refinantare sau de instrainare  din partea institutiei financiare catre care se face refinantarea. Operatiunea poate  dura pana la 5-7 zile si reprezinta timpul tehnic necesar corespondentelor inter-bancare, independent de Verida Credit.

Acestea sunt cateva dintre aspectele ce pot influenta  fluxul corect si normal al procesului de creditare. Insa, importanta este atingerea obiectivului pentru care clientul doreste sa contracteze un credit ipotecar, si anume achizitionarea unei locuinte sau satisfacerea nevoilor personale. Nu oricum si oricand,  ci in conditii de deplina siguranta si legalitate, intr-un timp rezonabil.

Dorin Forna
Director Vanzari Verida Credit

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)