Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a coborât luni la 1,59% pe an, de la 1,78% pe an cât a fost vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai scăzut al ROBOR la 3 luni a fost atins pe 29 septembrie 2017, de 1,58%.

Dobânzile la lei au scăzut brusc, după demersul BNR din 15 ianuarie, prin care a redus dobânda de referință.

Vin semnale clare de relansare economica de la BNR, există lichiditate suficientă în piață, în acord cu indicatorii stabili precum inflația și cursul de schimb.

“BNR a scăzut şi dobânda pe care o plăteşte la depozitele atrase de la bănci, de la 1% la 0,75% şi, cel mai important lucru, a scăzut şi dobânda Lombard de la 2% la 1,75%. Masura este în conformitate cu ce ne arată piața și cu ceea ce ne arată evoluția inflației”, a spus explicat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu la Digi24.

Potrivit oficialului “strategia de reducere a dobâzii a dat rezultate, în contextul în care avem o stabilitate a cursului de schimb și o inflatie ce se situaează în ținta Băncii Naționale” a mai spus Suciu.

La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 3,19%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 1,93%, de la 1,94%, cât era marţi, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 1,99%.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,88% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2020, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)