Potrvit analiștilor economici de la Banca Transilvania, prețurile de consum au urcat cu 0.32% lună/lună în iulie, ca urmare a majorării prețurilor la energie (10.5% din coș) cu un ritm lunar de 3.78%, conform INS. În dinamică an/an inflația a acceler
at de la 0.85% în iunie la 1.42% în iulie, cel mai ridicat nivel din toamna anului 2014. În scenariul macroeconomic central ne așteptăm ca accelerarea inflației (cu perspectiva reintrării în intervalul țintă în T3), evoluția consumului la un ritm peste potențial și acumularea de riscuri la adresa stabilității
financiare pe termen mediu să determine banca centrală să demareze ciclul monetar post-criză în 2017.
De altfel, conform stenogramei ședinței din august BNR este pregătită să reacționeze, în contextul caracterului nesustenabil al modelului de creștere economică și riscurilor asociate politicilor fiscal-bugetare și de venituri pro-ciclice.
Climatul macro-financiar extern și factorii interni au influențat piața financiară vineri. Pe piața monetară ratele de dobândă au crescut pe scadențele foarte scurte, dat fiind că accelerarea inflației a contribuit la creșterea probabilității ca banca centrală să de mareze ciclul monetar post-criză pe termen scurt:overnight la 0.28%/0.60%.
De asemenea, creșteri ale ratelor de dobândă sau consemnat și pe piața titlurilor de stat, mai pronunțate de scadențele lungi: la 10 ani cu trei puncte bază la 3.905% (cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni).
EUR/RON a crescut cu 0.07%, la 4.5780, iar USD/RON s-a depreciat cu 0.27%, la 3.8950, la BNR.
SURSA / BT Daily
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)