Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut usor, la valoarea de 57,6 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte). Aceasta situatie s-a datorat evolutiei divergente a celor doua componente ale indicatorului. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a continuat sa creasca, ajungand la o valoare medie de 6,06%.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, toti participantii la sondaj (100%) prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0284, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0859 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mica valoare estimata a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9700.

“In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni au continuat sa creasca si au atins un nou maxim istoric (al sondajului Asociatiei CFA Romania). Mai mult, dispersia ridicata a raspunsurilor indica o incertitudine ridicata cu privire la evolutia inflatiei in urmatorul an. In concordanta cu anticipatiile inflationiste, precum si cu masurile de politica monetara ale BNR, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda atat de piata monetara, cat si la titlurile de stat”, a declarat Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

In cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale (durata impactului economic al coronavirusului, evolutia PIB si a deficitului bugetar), iar rezultatele pentru luna decembrie 2021 releva:

• Cea mai mare parte a participantilor la sondaj, 36%, anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului va dura cel putin pana in trimestrul II al anului 2023;

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,0%, iar pentru anul 2022 este 5,7%;

• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,6%, iar pentru anul 2022 de 4,3%;

• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52,5%;

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)