Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În dinamică an/an prețurile de consum din România au accelerat de la 7,8% în noiembrie la 8,19% în decembrie, cel mai ridicat nivel din mai 2011

“Preţurile de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 au crescut cu 0,7%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 este 8,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%”, se arată în comunicatul INS.

Se evidențiază majorarea prețurilor la bunuri alimentare (30,69% din coșul de consum) cu o dinamică lunară de 0,84%, notându-se creșterea prețurilor la produsede morărit și panificație și la legume și conserve din legume cu rate lunare de 1,17%, respectiv 1,95%.

De asemenea, prețurile la produse nealimentare (48,79% din coșul de consum) au urcat cu o dinamică lunară de 0,74% în decembrie, pe fondul creșterii prețurilor la gaze și energie electrică cu rate lunare de 1,44%, respectiv 6,27%. Nu în ultimul rând, tarifele la servicii (20,52% din coșul de consum) au crescut cu 0,42% lună/lună în decembrie.

Potrivit INS, accelerarea prețurilor la bunuri alimentare a fost de la 6,10% în luna noiembrie la 6,69% în decembrie, nivelul maxim din ianuarie 2013. Totodată, ritmul anual al tarifelor la servicii a accelerat de la 4,09% în noiembrie la 4,49% în decembrie, cel mai ridicat nivel din februarie 2014. Nu în ultimul rând, dinamica anuală a prețurilor la produse nealimentare a acceleratde la 10,49% în noiembrie la 10,73% în decembrie.

Astfel, în 2021 prețurile de consum au crescut cu un ritm mediu anual de 5,05%, evoluție determinată de suprapunerea șocurilor din sfera ofertei (inclusiv majorarea cotațiilor la materii prime), într-un context caracterizat prin relansarea economică post-pandemie.

Prețurile la bunuri alimentare, produse nealimentare și tarifele la servicii s-au majorat cu ritmuri medii anuale de 3,25%, 7,08%, respectiv 3,09%.

Potrivit celui mai recent Raport asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României, publicat în noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a fost proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze până la 5,9% la sfârşitul acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, preciza, în urmă cu câteva zile, că BNR încearcă să ancoreze aşteptările inflaţioniste, prin majorarea dobânzii de politică monetară, şi să tempereze creşterea de preţuri la celelalte componente, în condiţiile în care peste 70% din componenta indicelui de inflaţie este determinată de preţurile la energie.

“Principala componentă a inflației este evident prețul la energie. 70% din indicele de inflație este dat de prețul energiei asupra căreia influența dobânzii de politică monetară este foarte redusă, aproape inexistentă. Pe termen mediu și lung, evident că transferul acestei creșteri de dobânzi se va simți la nivelul altor prețuri – prețurile din energie se duc și în alte componente. Pentru a doua perioadă a anului suntem optimiști, vom vedem ancorarea prețurilor. Este evident că BNR urmărește să nu existe un transfer masiv al prețurilor din energie în prețul bunurilor alimentare care ocupă aproape tot bugetul românilor”, a subliniat Dan Suciu.

Citeste stirea 👇

Dan Suciu: ”Vom asista la o creștere a inflației mai mare decât cea anticipată”. BNR explică de adoptă o strategie prudentă de creștere a dobânzii cheie

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)