ING Bank a transmis un comunicat de presa prin care isi arata ingrijorarea fata de alegerile din BNR, care au condus, in opinia specialistilor ING Bank, la un Consiliu de Administratie ce “prinde culoare politica”.

“Parlamentul a votat noul Consiliu de Administratie al BNR. Guvernatorul institutiei a castigat un nou mandat (previzibil, avand in vedere comentariile clare ale politicienilor) insa aceasta nu a fost situatia in cazul viceguvernatorui Popa. Experienta deosebita si nivelul calitatilor profesionale ale celui din urma sugereaza ca modificarea este o pierdere puternica pentru conducerea bancii insa participantii la piata pot avea ingrijorari suplimentare avand in vedere ca independenta institutiei ar putea sa se modifice”, se arata in raportul remis marti de ING Bank.

In urma votului de ieri ministrul delegat pentru buget si un secretar de stat din cadrul ministerului finantelor au intrat in structura de conducere iar aceasta va starni probabil teama ca actiunile viitoare ale bancii vor fi menite sa sustina planurile executivului, se mai arata in raport.

Consideram ca aceasta idee este rezonabila si, chiar daca nu ne asteptam la consecinte imediate in pietele financiare, credem ca politica monetara din viitor va pune un accent mai pronuntat asupra unui curs de schimb mai puternic. Aceasta pare mai probabil decat o politica ce promoveaza rate de dobanda deosebit de scazute, tendinta comuna in cazul bancilor centrale apopiate de executiv, fiind o politica posibil mai eficienta din punct de vedere politic in cazul Romaniei, se mai precizeaza in raport.

Ingrijorarea economistilor din ING Bank nu este singulara, voci din sistem indicand potentiale implicari politice in BNR.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)