Datele provizorii ale Institutului Național de Statistică confirmă accelerarea economiei interne la 4.8% în 2016 (cel mai ridicat ritm din 2008).

Cu toate acestea, se evidențiază divergența între dinamica consumului privat (7.5% an/an) și scăderea investițiilor productive (cu 3.3% an/an), evoluție influențată de așteptarea eliminării taxei pe construcții speciale și accizei suplimentare la carburanți (de la 1 ianuarie 2017).

Veniturile populației au crescut cu 10.3% an/an în 2016, ritm superior celui înregistrat de cheltuieli (8.1% an/an), după cum indică datele INS. Astfel, rata de economisire a urcat la 14.1% anul trecut – cel mai ridicat nivel din anii 1990, potrivit raportului macroeconomic al Bancii Transilvania.

În februarie salariul nominal și salariul real au crescut cu ritmuri an/an de 14.7%, respectiv 14.4%, conform INS, evoluție cu implicații pozitive pentru consum, dar negative pentru competitivitatea internațională.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)