49 de parlamentari au depus la Senat un proiect de modificare a legii insolventei prin care sa fie permis si falimentul persoanelor fizice, potrivit Economica.net. Vestea proasta pentru romanii supraindatorati este aceea ca ar putea fi tratati ca fiind infractori – falimentul fiind intregistrat in cazierul judiciar, si nu intr-un registru special. Legea din Romania nu prevede posibilitatea de a recunoaste starea de insolventa a persoanelor fizice, asa cum se intampla in cazul companiilor si, mai nou, a autoritatilor locale.

Debitorul roman supraindatorat este printre cei mai dezavantajati din Europa, asa cum o arata un studiu comandat de Comisia Europeana.

Pe langa cele doua initiative din Parlament privind insolventa particularilor a mai aparut recent inca una.

Proiectul vrea modificarea si completarea Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenței, si a fost initiat de patru senatori si deputati ai partidului Forta Civica (FC) printre care si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, si sustinut de alti 45 de Parlamentari, de la PDL, PP-DD si un deputat PNL. La elaborarea textului a participat si Gabriel Biriș, avocat si vicepresedinte al FC.

Proiectul de lege, disponibil pe site-ul Camerei deputatilor,  introduce in legea insolventei companiilor si posibilitatea ca persoanele fizice sa se puna sub protectia tribunalului sau sa dea faliment.

Textul depus spre aprobare la Senat este destul de scurt si se bazeaza, in cea mai mare parte, pe procedura insolventei persoanelor juridice, ceea ce poate naste confuzii prvind derularea procedurii.

Instanta mai spune si ce parte din patrimoniul debitorului persoana fizica poate sau nu poate fi vanduta pentru acoperirea datoriilor in procedura de faliment, insa proiectul de lege nu este foarte generos cu detaliile la acest capitol:

“Bunurile care nu pot fi supuse vanzarii in cadrul procedurii de faliment si care raman in proprietatea debitorului sunt urmatoarele:
a) bunurile de uz casnic, in cantitati rezonabile, necesare pentru traiul zilnic al debitorului si familiei acestuia. Prin bunuri de uz caznic se intelege mobilier, vesela, imbracaminte, incaltaminte si altele asemenea. Nu sunt bunuri de uz caznic bijuteriile, ceasurile, tablourile, mobilierul sau orice alte obiecte de arta cu o valoare semnificativa;
b) bunurile si echipamentele strict necesare desfasurarii unei activitati profesionale aducatoare de venituri suficiente traiului zilnic al debitorului si familiei acestuia”, se arata in proiectul de lege.

Bani de chirie si intretinere pentru falit timp de jumatate de an

O prevedere este de interes deosebit pentru cei cu credite pentru locuinte luate de la banci. In conditiile in care acestia nu-si mai pot sustine ratele la o casa luata pe credit la un pret mult mai mare decat cel de acum, executarea silita ii aduce in situatia de a ramane in continuare datori, daca banca nu se indestuleaza. Pentru restul de datorie acestia pot fi, teoretic, urmariti toata viata. Declararea falimentului i-ar scapa de o parte din datorii, iar acest proiect de lege le-ar putea asigura si bani pentru o chirie:

“In cazul in care locuinta la care domiciliaza debitorul este vanduta in cadrul procedurii de faliment, debitorul va primi, cu prioritate fata de creditori, o suma suficienta pentru a acoperi cheltuielile rezonabile de mutare intr-o locuinta convenabila in intelesul Legii locuintei nr. 114/1996 , precum si chiria si cheltuielile de intretinere ale unei astfel de locuinte, pentru o perioada de 6 luni”, se mai arata in proiect.

Inregistrarea mentiunii de “falit” in cazierul judiciar
O prevedere din lege ar putea aduce un stigmat debitorilor faliti. In cazierul judiciar al acestora va trebui sa fie trecuta mentiunea “falit”, desi obiectul cazierului este acela de a nota infractiunile comise de o persoana, asa cum se arata in Legea 290/2004. Astfel, un debitor falit ar putea avea probleme in a se angaja in anumite functii, de pilda. Alte tari au registre speciale pentru inregistrarea falitilor, unde datele sunt publice pentru o perioada determinata de timp – de obicei pe timpul procedurii de faliment – si apoi sunt sterse automat.

 

Integral aici

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)