Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, are o valoare mai mare, de 2,66%, iar mulți economiști nu au anticipat această creștere.

Realitatea zilei: Un indice mai mare aduce şi rate mai mari pentru creditele în lei.

IRCC este de 2,66% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2019, în creştere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,63%, conform datelor anunţate luni de BNR.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 are o valoare mai mare, asa cum au anticipat economiștii.

Banca Nationala a publicat noul indice de referință pentru noile creditele acordate consumatorilor. Potrivit BNR, valoarea IRCC aferentă trimestrul I din 2019, valabil pentru lunile iulie – septembrie 2019 se situează la 2,63%, mai mare cu aprox. 12% decat valoarea anterioara (2,36%).

Și ROBOR la 3 luni a crescut luni, 30 septembrie 2019, de la 3,07% la 3,09%.

Trendul ascendent al Indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) va continua anul acesta şi în 2020, dar într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul, a declarat pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

“Trendul ascendent al IRCC va continua anul acesta şi anul următor într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul. Suntem predispuşi la riscuri de creştere ale IRCC dacă se întâmplă ceva negativ pe plan internaţional”, a spus Iancu Guda.

El a afirmat că frecvenţa unor evenimente negative şi probabilitatea lor creşte pe măsură ce escaladează tensiunile comerciale dintre SUA şi China, Germania fiind pe punctul de a intra în recesiune, iar producţia industrială din majoritatea ţărilor înregistrează minime istorice.

Iancu Guda a menţionat că IRCC va depinde foarte mult de lichiditatea de moment din piaţă, care poate avea pusee de insuficienţă pentru că avem tot mai multe cutremure pe plan internaţional, iar acestea pot genera ieşiri de capital din România de pe piaţa interbancară.

Citește și

Iancu Guda – IRCC pentru T2 va avea o valoare similară

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)