Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) consideră că în situația în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti și nu cei care pot plăti dar nu mai vor, se arată în sondajul “Opinia românilor despre Legea dării în plată” realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

Majoritatea respondenților s-au pronunțat împotrivă ca beneficiarii legii să fie cei care şi-au cumpărat mai multe case/ terenuri şi au dificultăţi, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%). De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit şi se află în dificultate financiară.

Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună
credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desfiinţarea unui contract semnat cu banca şi renunţarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în sondajul “Opinia românilor despre Legea dării în plată”.

Studiul “Opinia românilor despre Legea dării în plată” s-a realizat la nivel naţional pe un eşantion de 1.016 de respondenţi, acesta fiind reprezentativ pentru întreaga populaţie adultă a României. Persoanele intervievate au fost selecţionate în 433 localităţi urbane şi rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafaţă a ţării. Sondajul a fost realizat pentru Asociaţia Română a Băncilor în perioada 28 martie – 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%.

Sondajul “Opinia românilor despre Legea dării în plată” poate fi studiat AICI.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)